Sociale gelegenheden kunnen best moeilijk zijn wanneer je Paleo eet, en zeker wanneer je (zoals ik) net middenin een Project30 zit. Maar het is absoluut niet onmogelijk! Dit zijn enkele tips die mij helpen om het vol te houden.

  1. Probeer zelf het restaurant te kiezen. Paleo eten is een stuk makkelijker als je vrienden akkoord gaan om niet een sushi of pizza-restaurant te gaan.
  2. De meeste restaurants plaatsen hun menu online. Raadpleeg het op voorhand en bestudeer de mogelijke keuzes, wat lijkt er Paleo te zijn en wat niet? Vraag ter plaatse ook steeds om brood, aardappelen of pasta te vervangen door extra groentes.
  3. Vraag aan de ober ook naar de ingrediënten. Als er soep inbegrepen is in het dagmenu vraag ik bijvoorbeeld altijd of er room of aardappelen in de soep zitten.
  4. Bepaal op voorhand wat je wil weten, wat kan een uitzondering waard zijn en wat niet? Toen mijn grootouders hun 50-jarige jubileum vierden bijvoorbeeld heb ik een glaasje huisaperitief gedronken, maar verder geen alcohol. En toen het dessert witte chocolademousse met aardbeien en speculooskruimels bleek te zijn heb ik 80% van de mousse gewoon doorgegeven aan Gerrit. Ik had kunnen proeven, en het heeft gesmaakt, maar ik had geen nood om me slecht te voelen door meer te eten.
  5. Eet iets kleins voor je vertrekt, het is makkelijker om verstandige keuzes te maken als je niet omkomt van de honger.
  6. Zet het broodmandje zo ver mogelijk van je af. Of als je tafelgenoten het niet erg vinden, laat het meteen weer wegnemen. Hoe minder verleiding, hoe beter!
  7. Zelf vind ik het helemaal niet erg om niet te drinken, dus ik ben meestal de vrijwillige bob. Maakt het meteen nog wat makkelijker om aan de peer pressure te weerstaan om nog één glaasje meer te drinken. En nog een en nog een…
  8. Deze heb ik nog nooit toegepast, maar schijnt heel effectief te zijn (en misschien ook een beetje fout?): vermeld dat je allergisch bent aan gluten en melk, om er zeker van te zijn dat je eten paleo-proof is.
  9. Als je ervoor kiest om toch eens pizza, pasta of sushi te eten, voel je dan niet schuldig. Als je je laat gaan, doe het dan goed en laat het smaken! Schuldgevoel verpest de meest verdiende cheats, nee? (Maar spreek wel duidelijk met jezelf af dat het enkel om dit ene restaurantbezoek gaat, morgen ga je gewoon terug naar je gezonde paleogewoontes!)
  10. Als je eten op tafel verschijnt en het is uiteindelijk toch niet 100% paleo, maak je dan niet teveel zorgen, je hebt gedaan wat je kon. Geniet gewoon van het lekkere eten, het gezelschap en morgen maak je het wel weer goed.