Je kent alle do’s en don’ts van Paleo, je weet dat het beter voor je lichaam is en dat je al aan iedereen hebt aangekondigd dat je eraan begint, maar toch is er altijd iets dat je doet zeggen: morgen. Volgende week. Zodra x of y voorbij is.

Waarom begin je niet nu? Wat maakt dat het morgen wél zou lukken?

Vandaag ga ik in op de typische excuusjes om niet te starten met Paleo en waarom het, inderdaad, gewoon excuusjes zijn!

1. Ik heb het nu veel te druk.

Eerlijk, je gaat dit elke dag, week, maand, jaar van je leven zeggen. Het leven gaat altijd verder en druk zijn is vaak meer een kwestie van keuze.

Vraag jezelf: waarom heb je het te druk? En is het écht ooit te druk om goed voor jezelf te zorgen?

Tenzij je in het midden van een examenreeks, een verhuizing of op vakantie bent, zijn er slechts weinig momenten waarop je het echt te druk hebt.

Wees kritisch voor jezelf.

Als je tijd hebt om een film te zien of een uur op facebook te zitten, heb je tijd om iets gezond voor je te koken.

2. Ik kan brood echt niet missen

Of het nu brood of kaas of pindakaas of havermout is, we hebben allemaal iets waarvan we denken dat we niet zonder kunnen.

Is dat echter niet de reden bij uitstek om het wél te gaan mijden?

Het is initieel tenslotte maar 30 dagen.

Toen ik aan Paleo begon, wist ik echt niet wat ik in de plaats van mijn havermout zou moeten eten ’s morgens.

De gedachte aan iets hartigs vond ik verschrikkelijk, enkel mijn kom warme haver met banaan en gedroogd fruit zou voldoen.

Toen ik me realiseerde dat dat het enige was dat me weerhield om te beginnen, is het ook het eerste dat ik radicaal stopzette. In het begin vond ik het absoluut niet fijn, maar na een weekje was het voorbij en vond ik het helemaal niet erg om eitjes te eten ’s morgens.

Het ligt trouwens niet aan jou, er zitten gewoon stoffen in graan die superverslavend zijn. Dat is dus voor iedereen zo! Ben jij binnenkort ook bij de steeds groeiende groep ex-verslaafden?

3. Ik kan niet koken

We leren het op een gegeven moment allemaal. Om je portemonnee, gezondheid en het milieu te redden is het belangrijk dat je leert te koken en plastic verpakte kant-en-klare maaltijden laat liggen.

Iedereen kan eieren koken. Iedereen kan groenten in de oven steken. Iedereen kan Youtube-videos kijken die je uitleggen wat je exact moet doen.

En geef toe, is het niet veel leuker als je iets gezonds eet waarvan je weet dat je het zelf gemaakt hebt? Iets waar je echt trots op kan zijn? 😉

Een van de makkelijkste paleo maaltijden die je kan maken zijn salades, ovengerechten (als je bang bent van fornuizen) of stomen en koken van groenten.

4. Ik heb niet genoeg energie

Het is een redelijk frequent voorkomend fenomeen: je hebt gewoon geen energie.

Elke vorm van extra moeite is teveel. Honderd diëten geprobeerd, veel tijd/geld/energie erin gestoken en niets eruit gekregen.

Weet echter dat Paleo letterlijk je ‘oerkracht’ kan terugbrengen. Je gaat jezelf enkel de allerbeste, meest voedzame dingen geven waardoor je niet enkel beter, maar optimaal kan functioneren.

We vragen niet dat je ook meteen 5x per week gaat krachttrainen en elke dag een feestmaaltijd op tafel tovert, enkel om jezelf het beste van het beste te geven!

5. Mijn gezin wil niet meedoen

Ai ai ai. Partner, kinderen of ouders willen niet meedoen met wat je van plan bent. Er ligt nog kaas in de koelkast, koekjes in de kast en brood op de plank.

Hier wil ik enkel een beetje tough love meegeven. Het is niet gemakkelijk om –zeker in de detoxfase- al die verleidingen te weerstaan. Het is niet gemakkelijk om, als iedereen aan tafel pasta eet, je eigen potje te koken. We hebben het echter stuk voor stuk allemaal gedaan, vaak met bijhorende oogrollen en fronsen van familieleden erbij.

Maar, vanaf het moment dat ze zien dat jij je beter voelt en er beter uitziet, praten ze opeens anders. Op die manier heb ik (Andrea) al een groot deel van mijn familie mee op de paleoboot gekregen (al eet mijn broer nog HEEL graag kaas en hummus, maar elke vooruitgang is er eentje meer, toch? 😉 ).

Informeer je familie en zeg ze ook waarom je dit doet. Vraag desnoods of ze de koekjes niet in een aparte kast willen doen waar jij anders nooit bij hoeft te zijn en om liefst geen niet-paleo dingen open en bloot op tafel te laten staan als het geen etenstijd is.

(meer hier: solo paleo: wat als je gezin niet meedoet)

6. Paleo is veel te duur

Correctie: Paleo kán heel duur zijn.

Hier hebben veel mensen moeite mee – ik inclusief, zeker als student – maar ervaring toont aan dat het best gaat zonder een kapitaal kwijt te zijn.

Als je graag de richting van paleo baksels van amandel-, kokos- of cassavemeel wil gaan maken en daar dan ook nog eens grasboter en biologische eieren voor gaat gebruiken, dan kom je inderdaad heel duur uit.

Maar maak je van groenten + vlees je dagelijkse maaltijdpatroon, is het al een heel ander verhaal. Door het feit dat je minder suikerrijke dingen eet, zal je sowieso minder zin hebben in tussendoortjes (al of niet van een dure koffiebar of cafetaria). Ook kan je erg besparen op Paleo ingrediënten door biologisch vlees in bulk te kopen in de promo en het dan in te vriezen (als grasgevoerd echt geen optie is) en diepvriesgroenten te gebruiken.

Ook seizoensgebonden eten kan je een hoop geld besparen. Toen ik in mijn eerste studentenjaar op Paleo écht op de kleintjes lette, kon ik voor €4,52 per dag Paleo eten. Niet slecht, toch? Nu geef ik mezelf echter wel een beetje extra vrijheid 😉

 

 

Verder wil ik enkel nog meegeven: “Fail to prepare and prepare to fail”.

Als je je niet voorbereidt, ben je gedoemd te mislukken.

Onze zoektocht naar gezondheid is er eentje met vallen en opstaan, dus slippertjes zijn echt niet het einde van de wereld. Accepteer dat niemand perfect is en ga gewoon verder zo goed als je kan.

Maar vooral, begin er gewoon aan.

(en je mag ons altijd troubleshooten als je even niet weet hoe je verder moet 😉 )