Aspergeseizoen is weer in volle gang – heb jij er al gegeten dit jaar?
Ja of neen, deze asperges met bearnaise saus moet je zeker eens proberen! Lekker met biefstuk of een stukje zalmfilet.

Recept Afdrukken
Asperges met bearnaisesaus
Maaltijd Bijgerecht
Porties
porties
Ingrediënten
  • 24 asperges geschild en harde uiteinde verwijderd
  • 1/2 dl water
  • 1/2 dl droge witte wijn
  • 1/2 dl dragonazijn
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 10 peperbolletjes gekneusd (breken met een deegrol of het plat van je mes)
  • 2 takjes tijm
  • 3 eidooier
  • 200 g ghee
  • 1/2 citroen enkel het sap
  • 1 el dragon fijngesnipperd
  • 1 el kervel fijngesnipperd
  • peper en zout
Maaltijd Bijgerecht
Porties
porties
Ingrediënten
  • 24 asperges geschild en harde uiteinde verwijderd
  • 1/2 dl water
  • 1/2 dl droge witte wijn
  • 1/2 dl dragonazijn
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 10 peperbolletjes gekneusd (breken met een deegrol of het plat van je mes)
  • 2 takjes tijm
  • 3 eidooier
  • 200 g ghee
  • 1/2 citroen enkel het sap
  • 1 el dragon fijngesnipperd
  • 1 el kervel fijngesnipperd
  • peper en zout
Instructies
De basis voor een bearnaisesaus is een “gastrique”; Deze bereiden we als volgt:
  1. Doe het water, de dragonazijn en de witte wijn in een pot.
  2. Voeg de sjalotjes, tijm en peperbolletjes toe.
  3. Laat inkoken tot er 1/3 overblijft
  4. Giet door een zeef. Dit is de gastrique. Wat we niet gebruiken kun je invriezen voor een volgende keer.
Nu maken we de bearnaisesaus:
  1. Smelt de ghee in een pannetje op een zacht vuur.
  2. Doe de eierdooiers in een schaaltje en klop ze los.
  3. Voeg 75 ml van de nog warme gastrique toe en doe dit mengsel in een steelpannetje
  4. Klop met de garde tot je een schuimig resultaat krijgt. Doe dit op een zeer laag vuurtje of “au bain-marie). Je moet de sporen van de garde in de saus kunnen zien, dan pas ben je klaar voor de volgende stap.
  5. Voeg de gesmolten ghee beetje bij beetje toe aan het luchtige mengsel en blijf ondertussen kloppen met de garde
  6. Haal de saus van het vuur of uit de “bain marie” en breng op smaak met peper en zout en een scheutje citroensap.
  7. Meng ook de dragon en de kervel met de saus.
Bereiden van de asperges:
  1. Vul een pot met licht gezouten water en voeg de asperges toe. Alle asperges moeten ondergedompeld zijn.
  2. Breng aan de kook. Van zodra het water kookt haal je de pot van het vuur af. Laat de asperges nog minstens 5 minuutjes garen in het water. Dikke asperges kunnen tot 10 minuten nodig hebben. Proeven om te weten of ze de juiste garing hebben. (niet te zacht!)
  3. Schep de asperges uit het water en laat ze even uitlekken op een propere keukenhanddoek.
  4. Serveer met de saus op een voorverwarmd bord.