9

Bulletproof koffie: wat, waarom en het recept!

Koffie met boter en kokosolie. Had je me dat 10 jaar geleden verteld, ik zou gedacht hebben dat je het had over een recept voor hartstilstand ofzo.

Maar nope, deze bulletproof koffie is goed voor je gewicht, hersenen, spieraanmaak, mentale alertheid, je energiepeil en nog een hele hoop andere dingen!

Wat is Bulletproof koffie?

Bulletproof koffie is heel simpel: zwarte koffie gemixt met een eetlepel boter en een koffielepel kokosolie. Het smaakt naar en lijkt min of meer op een latte met wat schuim. Door alle vetten blijf je vaak verzadigd tot de lunch en kan je je ontbijt overslaan.

Bulletproof koffie werd bedacht door Dave Asprey, de grondlegger van het Bulletproof dieet, en is populair bij velen die Paleo en/of koolhydraatarm eten. Hij ging ermee experimenteren nadat hij in Tibet de grote voordelen van thee met yakboter ontdekte en kwam zo bij deze Westerse variant uit.

Waarom Bulletproof koffie?

Koffie geeft heel veel mensen een energieke kickstart van de dag, maar dat is niets vergeleken met wat een bulletproof koffie voor je kan doen. Door de mix van caffeïne en vetten krijg je een enorme energieboost samen met een verzadigd gevoel, urenlang.

Die combinatie zorgt ervoor dat het heel behulpzaam is voor wie gewicht wil verliezen (zeker als je ook koolhydraatarm Paleo eet) zonder hongerdip halverwege de voormiddag.

Enkele voordelen:

 • Je krijgt waardevolle voedingstoffen binnen zoals vitamine A, K2, E, omega 3 vetten, …
 • De MCT olie (uit kokosolie) wordt heel snel omgezet in ketonen die je hersenen meteen als brandstof kunnen gebruiken
 • De vetten zorgen voor een langdurig verzadigd effect waardoor je energieniveau constant blijft en je geen hongeraanvallen krijgt door schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

 

Bulletproof koffie bevat slechts drie ingrediënten, alle drie even belangrijk: koffie, grasboter (of ghee) en MCT olie (meestal in de vorm kokosolie).

Koffie

Koffie bevordert de hersenfunctie, ruimt vrije radicalen op en verkleint de kans op ziekten. Koffie is een rijke bron van polyfenolen en antioxidanten. De cafeïne in koffie kan onder andere het geheugen en glucose tolerantie verbeteren, vetverlies bevorderen en sportprestaties verhogen.

Maar zoals met alles geldt: overdrijf niet. Als je koffie echt nodig hebt om wakker te worden… dan is dat een teken dat het wellicht niet zo goed is voor je lichaam, en kan je het beter een tijdje schrappen.

Grote hoeveelheden cafeïne kunnen bovendien problemen veroorzaken zoals een verminderde insulinegevoeligheid en hersenfunctie, nervositeit, meer maagklachten, verminderde sportprestaties, … Drink dus met mate (laat ons zeggen, niet meer dan 2 of 3 tassen per dag, OK? ;-))

Grasboter / ghee

Grasboter is gemaakt van koemelk van koeien die gras eten, in plaats van granen. Grasboter bevat meer omega 3 vetzuren, CLA, beta caroteen, vitamine A, vitamine K, vitamine D, vitamine E en anti-oxidanten dan reguliere roomboter. CLA staat voor conjugated linoleic acid, in het Nederlands gekend als linolzuur, het is een essentieel vetzuur (dat je lichaam dus niet zelf kan aanmaken).

Een ding wel: boter is niet Paleoproof, ook niet als het grasgevoerd is. Dat gezegd zijnde, voor veel mensen zijn de grootste problemen met zuivel (lactose en caseïne) in boter gewoon geen probleem omdat de hoeveelheden zo klein zijn. Als dat voor jou echter wel een probleem is, kan je kiezen voor ghee van grasgevoerde boter.

MCT olie / Kokosolie

MCT’s (Medium Chain Triglycerides) zijn middellange vetzuurketens. Dit zijn vetzuren die worden gewonnen uit kokosnootolie en/of palmolie. Hoe korter de keten, hoe makkelijker je lichaam deze kan opnemen en omzetten in ketonen. Ketonen zijn kleine moleculen die je hersenen gebruiken als brandstof.

Idealiter gebruik je de C8 MCT olie, omdat die de beste combinatie is van smaak en opnamesnelheid. Als je dit echter niet kan vinden, dan is kokosolie dat sowieso voor 65-80% uit MCT olie bestaat ook een prima alternatief, hoewel het trager wordt omgezet in brandstof.

Waar moet je op letten?

 • Luister naar je lichaam en gebruik dit niet elke dag als maaltijdvervanger, ook al is dat zo gemakkelijk. Let er sowieso op dat je bij je andere maaltijden genoeg varieert en voldoende eet zodat je geen tekorten oploopt, met name de hoeveelheid groenten en proteïnen dan 🙂
 • Je kan de boter en kokosolie met een lepeltje makkelijk oplossen in de koffie. Maar dan smaakt het gewoon als een vreemde vette koffie. Niet doen! Gebruik écht de blender om die heerlijke romige smaak te bekomen.

Het recept

Recept Afdrukken
Bulletproof koffie
Porties
tas
Ingrediënten
 • 1 tas koffie biologisch, vers gezet
 • 1 el ghee of grasboter
 • 1 tl MCT olie of kokosolie
Porties
tas
Ingrediënten
 • 1 tas koffie biologisch, vers gezet
 • 1 el ghee of grasboter
 • 1 tl MCT olie of kokosolie
Instructies
 1. Maak koffie
 2. Giet de koffie in je blender en voeg de boter en kokosolie toe
 3. Blend totdat je een dikke schuimlaag ziet ontstaan zoals bij een latte
 4. Giet over in een tas en smakelijk!
Notities

Enkele varianten

Cappuccino liefhebbers: voeg 1/4 kopje amandelmelk toe

Kruidig: voeg 1 tl kaneel toe (bonus, dit remt nog eens je eetlust en helpt je bloedsuiker controleren)

Mokka: voeg 1 tl cacaopoeder, een snufje nootmuskaat en een snufje kaneel toe

Meer voedingsstoffen? Vervang de boter en kokosolie een keertje door eigelen - pure superfoods!

Team Paleo.be
 

Click Here to Leave a Comment Below 9 comments
Rene - 15 augustus 2017

Voor synergetisch werking kun je kurkuma gember kaneel zwarte peper en kardemom toevoegen

Reply
  Elke Gunst - 15 augustus 2017

  Zou kunnen – maar ik betwijfel of het dan ook nog lekker is?

  Reply
Diana - 6 oktober 2018

Koffie was erg lekker maar wel lauw geworden door de blender. Heeft u tips om de koffie wat heter te laten zijn?

Reply
  Elke Gunst - 8 oktober 2018

  Gewoon de vetten die je erbij doet ook al even opwarmen in plaats van ze er koud bij te doen zal al heel wat helpen 🙂

  Reply
Bianca - 1 april 2019

Moet dit grasbkter zijn of mag t ook roomboter zijn…

Reply
  Elke Gunst - 9 april 2019

  Maakt niet uit voor het effect 🙂 Grasboter is natuurlijk wel wat gezonder

  Reply
   Ella - 24 juni 2019

   Eigenlijk snap ik niet dat grasboter gezonder is?

   Reply
    Team Paleo.be - 25 juni 2019

    Hoezo niet, Ella? Wat snap je niet precies? (ik kan hier veel gaan uitleggen, maar het is handiger om wat gerichter vragen te stellen zo kan ik gerichter antwoorden :-))

    Reply
Elke Gunst - 23 mei 2019

Ik geloof dat jullie Nederlanders dat een “kop” noemen 🙂

Reply

Leave a Reply: