Kamp jij regelmatig met diarree, eventueel afgewisseld met constipatie? Met dit artikel ga ik je een aantal tips geven waarmee dit probleem hopelijk snel van de baan is!

Diarree kan worden veroorzaakt door heel veel verschillende factoren. Gaande van voedselvergiftiging tot serieuze darmproblemen zoals coeliakie, parasieten of een virus.

Maar laten we er even vanuit gaan dat jouw diarree geen ernstige oorzaak heeft en je op zich vrij gezond bent. En je dokter suggereert dat je maar wat pilletjes moet nemen, want hij weet niet hoe het komt. Wat dan?

Eet gewoon Paleo

Wel ten eerste, als je gewoon Paleo gaat eten, dan heb je al een grote kans dat het opgelost raakt doordat je darmen door je betere voeding nu vanzelf in balans raken. Dat is natuurlijk super.

Let wel: als je pas start met Paleo, dan is het mogelijk dat het tijdelijk wat erger wordt. Of misschien had je nooit diarree en nu plots wel. Dat is helemaal normaal en vormt een normaal onderdeel van het detoxproces. Als je tot nog toe erg vetarm at, dan is het een goed idee om slechts langzaam vetten toe te voegen zodat je verteringssysteem hieraan kan wennen.

Verzorg je darmflora

Misschien zijn je darmflora uit evenwicht. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je recentelijk een antibiotica kuur genomen? Die moorden niet alleen de slechterikken uit, maar ook de goeierds! Of misschien komt het doordat je voeding vooral de ongezonde darmbacteriën voedt, en niet zozeer de goede darmflora. Of misschien komt het doordat je veel stress hebt, slecht slaapt, overgewicht hebt, … Er zijn allerhande mogelijkheden.

In alle gevallen kan het helpen om je darmen terug op het goede pad te krijgen door zowel pre- als probiotica te gaan consumeren.

Probiotica

Probiotica kan je op twee manieren consumeren: als capsules. Er zijn allerlei verschillende stammen en het moeilijke hiermee is dat er nog heel veel vragen zijn: welke stammen heb je nodig voor een gezonde darmflora? En hoe zorg je dat je dure supplementen de zure maagomgeving overleven? Je kan op zoek gaan naar een supplement van goede kwaliteit en dan zelf evalueren hoe je je voelt en of het betert.

De tweede manier is om probiotica uit echte voeding te halen, waardoor je vanzelf natuurlijke stammen consumeert die goed zijn voor ons menselijke lichaam. Wat is probiotische voeding? Gefermenteerde voeding. Denk aan zuurkool, kombucha, waterkefir, kimchi, … Je kan deze heel makkelijk zelf maken (klik op de links voor instructies).

Prebiotica

Als je dan al die moeite gedaan hebt om goede darmflora in je darmen te krijgen, dan wil je natuurlijk ook dat die het overleeft, en dus moet je die goed gaan voeden. Dat doe je met prebiotische voeding die je eigenlijk sowieso wel rijkelijk vindt in Paleo voeding: denk aan look, uien, asperges, bananen, …

Let hiermee wel goed op: als ze je symptomen verergeren, dan is dat misschien omdat je problemen hebt met Fodmaps, of omdat ze je slechte darmbacteriën teveel meevoeden, of omdat je last hebt van SIBO. SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth waarbij je teveel darmflora in je dunne darm hebt (terwijl ze in je dikke darm horen te blijven). In dat geval kan je best met een professional samen werken die je de correcte behandeling kan voorschrijven

Slaap en stress

Hoe gezond je ook eet, het maakt niet veel uit als je deze lifestylefactoren niet enigszins onder controle kan krijgen, yep dit is echt heel erg belangrijk! Zorg dus voor een goede slaaphygiëne, zorg dat je regelmatig ontspant en leer op een gezonde manier omgaan met stress (bijvoorbeeld via meditatie en journaling – maar zoek vooral een manier die bij jou past)

Intoleranties

Paleo is normaal gezond, maar het kan altijd zijn dat er Paleo voedingsmiddelen zijn die jouw lijf niet echt kan appreciëren. We hadden het hierboven al over fodmaps, maar misschien is jouw lichaam geen fan van nachtschades of grote hoeveelheiden kokosproducten. Zolang jij voedingsmiddelen blijft eten die jouw lichaam (in meer of mindere mate) schaden, zal de diarree blijven. De makkelijkste manier om dit te testen is om het tijdelijk te elimineren uit jouw dieet en te kijken hoe dat voelt.

 

 

Heeft Paleo geholpen om jouw vertering te verbeteren? Of heb je nog iets anders gedaan? Eet je Paleo en heb je toch nog last van diarree? Vertel jouw ervaringen in de reacties!