6 jaar geleden is het al dat ik Paleo leerde kennen. Een eeuwigheid lijkt het wel. Toen nog zo onbekend in België, tegenwoordig heeft iedereen er minstens weleens van gehoord.

En de meest gestelde vraag van mensen die met Paleo willen starten? Tsja, die blijft natuurlijk “Is dit Paleo of niet?”

Logisch natuurlijk, want als Paleo nieuw is voor je, en je hebt gehoord dat het je kan helpen om terug meer energie te krijgen, je gezondheid te verbeteren en wie weet zelfs je ideale gewicht te bereiken, natuurlijk wil je dan weten wat de spelregels zijn.

Ze blijven belang hechten aan die regeltjes, en tegelijkertijd hebben ze het moeilijk om zich aan die regels te houden.

Ik vind dat eigenlijk redelijk logisch, want het is niet omdat je hersenen “weten” wat wel of niet Paleo is, dat je lichaam (met emoties en alles erop en eraan) daar rekening mee wil houden.

Ik vind het dan ook absoluut onzinnig om, na de beginnersfase, te blijven hangen in algemene Paleo regels.

Voor mij is Paleo een startpunt – geen einddoel. Een middel, maar geen ideaal waar iedereen naar zou moeten streven.

Idealiter start je met Paleo en gebruik je dat om te leren luisteren naar je lichaam. Zodat je, door middel van eliminatie en reïntroductie, ontdekt wat er nu écht goed voelt voor je lichaam.

En dat je, wanneer je dan een keertje iets eet dat niet zo goed voelt voor je lichaam, ook goed voelt wat de impact is.

Zodat je als je dat er echt voor over hebt, toch een keertje een boterham kan eten gewoon omdat je dat zo ontzettend lekker vindt.

Zodat je, wanneer je een paar keer aan den lijve ondervonden hebt wat een roomsaus echt doet met je spijsvertering, de zin je helemaal vergaat en je er niet meer naar gaat verlangen.f

Want geloof me, als je écht goed je lichaam aanvoelt, dan vermindert de zin in voeding die je niet op en top doet voelen mettertijd van zelf.

Dat is dan ook exact waarom ik het 100%Paleo boek geschreven heb – om je te helpen afkicken van suiker, om je natuurlijke honger en verzadiging terug te ontdekken, om je lichaam terug normaal gezond te helpen zijn, zonder kleine kwaaltjes, om opnieuw te gaan barsten van energie, en jawel, ook om die overtollige kilootjes kwijt te spelen.

MAAR… ik moet toegeven dat 100%Paleo niet helemaal het volledige plaatje is.

100%Paleo focust grotendeels op wat je in je mond stopt. En het boek geeft je tonnen praktische tips en handvatten om die 30 dagen eliminatie en detox door te komen.

Wat er minder aan bod komt, dat is wat er zoal gebeurt in je hoofd op het moment dat het “foutloopt”. Ik had dat graag ook in het boek gestoken, maar dan had het boek dubbel zo dik moeten zijn vrees ik 🙂

Het emotionele, psychologische aspect is het hele vraagstuk van “waarom eten we m&m’s/koekjes/boterhammen met choco (schrappen wat niet past) terwijl we dat eigenlijk niet eens écht willen?”. Waarom hebben we eigenlijk eetbuien? Waarom slagen we er niet in om definitief af te vallen?

Waarom slagen we er niet in om een levenswijze waarvan we gevoeld hebben dat die echt goed is voor ons, waarom slagen we er niet in om dat gewoon vol te houden?

Heel simpel: omdat we mensen zijn.

En mensen zijn emotie eters.

’t Is niet onze schuld, het is ons namelijk met de paplepel ingegoten.

Als baby begint het al, wanneer we huilen, dan worden we getroost met de borst of een flesje melk. Toch? En zo leggen we al meteen de link tussen “eten” en “troost, comfort, veiligheid, goed gevoel”.

Daar is op zich ook helemaal niets mis mee natuurlijk.

Het wordt pas een probleem als we die emoties letterlijk gaan weg-eten omdat we er niet goed mee kunnen omgaan. Het wordt een probleem als we de hele dag door onze innerlijke criticus aan het woord laten. Het wordt een probleem als we niet meer durven vertrouwen op onze intuïtie, of misschien niet eens meer de stem van onze intuïtie horen.

Dat was bij mij niet anders trouwens.

Hoe goed Paleo ook voelde voor mij, in stresserende periodes gebeurde het TOCH dat ik teruggreep naar oude gewoontes. Boterhammen met choco en alles ongezonds wat je je maar kan indenken. Dat merkte ik ook aan mijn kleren EN aan mijn schuldgevoel. Het vrat aan mij, in die mate zelfs dat ik me een tijdlang echt heb verstopt. Ik ging me steeds meer isoleren en dat maakte me nog neerslachtig ook waardoor ik nog meer ging eten.

Ik probeerde krampachtig vast te houden aan Paleo regeltjes, maar hoe meer ik het probeerde, hoe meer ik tegen mezelf ging rebelleren. Het werd eigenlijk steeds erger, en ik schaamde me dood. Ik wist ZO goed hoe wat ik at mijn lichaam schaadde, en dat het me nog slechter in mijn vel deed voelen, en toch kon ik er niet mee stoppen.

Hoe ik uiteindelijk dan toch uit die vicieuze cirkel ben geraakt?

Heel eenvoudig: ik ben mezelf terug graag gaan zien, onvoorwaardelijk. Exact zoals ik er op dat moment uitzag.

Nu ja, dat is in concept eenvoudig, maar in de uitvoering best moeilijk. Moeilijker misschien wel dan Paleo-regeltjes proberen volgen.

En al helemaal als je niet dat perfecte lijf hebt waar je van droomt, maar vele kilootjes meer.

Maar stap voor stap heb ik het toch gedaan. Ik heb opnieuw geleerd om blij te zijn met wie ik ben en hoe ik eruit zie. En net daardoor kon de stem van mijn intuïtie ook weer steeds luider gaan klinken en verstomde mijn innerlijke criticus steeds meer.

Hij is er nog steeds hoor, maar ik slaag er voldoende in om hem het zwijgen op te leggen omdat ik weet dat ik eigenlijk wijzer ben dan naar hem te gaan luisteren.

Tegenwoordig word ik blij van elke hap die ik in mijn mond steek.

Paleo of niet – ik eet iets alleen als het mij blij gaat maken.

Fuck die Paleo regels, ik ben mijn eigen gezondheidsexpert geworden.

Wil jij ook gewoon VOELEN wat werkt voor jouw lichaam?

Wil jij leren vertrouwen op je intuïtie, ook als het op eten aankomt?

Dan kan ik je aanbevelen om volgende week ook mee te doen met 100% Paleo EN het nieuwe aanvullende programma 100%Intuïtief. Samen helpen ze je om je gewoontes definitief om te gooien.

Samen gaan we werken aan het verminderen van stress (nee, niet je werkstress, maar wel de stress waar je nu onbewust zelf voor kiest), de negatieve gedachten die blijven ronddwalen in je hoofd, het loslaten van perfectie, lief en vol compassie zijn voor jezelf, voluit genieten, jezelf durven zijn en als kers op de taart natuurlijk ook durven vertrouwen op je intuïtie, ook als het op eten aankomt.

=> Je leest er hier alles over.

Is het iets voor jou?

Ja, als Paleo nieuw is voor jou… en je hebt in het verleden veel gejojo-ed (hoe schrijf je dat?!), veel diëten geprobeerd, en niks vol gehouden.

Ja, als je al een tijdje bezig bent met Paleo, maar je bereikt je doelen niet.

Ja, als je graag Paleo wil eten, maar je slaagt er niet in om je suikerverslaving te overwinnen.

Ja, als je je steeds schuldig voelt als je iets eet dat misschien niet supergezond is.

Ja, als je niet blij bent met hoe je er nu uitziet.

Ja, als je het gevoel hebt dat je niks kan volhouden.

Ja, als je er genoeg van hebt dat elk eetmoment een strijd is met jezelf.

Ja, als je nu eindelijk gewoon echt eens eetRUST wil beleven.

We starten opnieuw op maandag 4 juni. Doe je met ons mee?

=> Schrijf je hier in.