Oorspronkelijk kom ik uit Lichtervelde. Daar is een heel fijn cafeetje waar je vroeger de beste spaghetti kon krijgen, altijd bleef plakken tot de zon weer op ging en de patron altijd op blote voeten rondliep. Ik heb geen idee welke van die dingen allemaal nog waar is, maar dat van die weirde cafébaas op blote voeten, da’s een verhaal dat iedereen in de buurt van Lichtervelde wel kent.

Afijn, mensen op blote voeten, dat zijn speciale mensen, dat wist ik dus al toen ik tien jaar was. En toen leerde ik paleo kennen, en las ik blogs van mensen die op blote voeten rondliepen, en toen leerde ik Candy kennen, en langzamerhand begon ik het idee eerder interessant dan weird te vinden. En deze maand neem ik dus de proef op de som: ik ga 30 dagen lang géén schoenen dragen!

Waarom blote voeten?

Vanuit het paleo perspectief is het heel logisch: als je eet zoals je voorouders dat deden, waarom loop je dan niet zoals zij dat deden? Onze voeten hebben het miljoenen jaren zonder schoenen volgehouden, waarom zouden we ze nu nodig hebben? Nu moet ik zeggen: als het op voeding aankomt, vind ik het oermens idee heel interessant als concept, maar ik ben toch vooral geïnteresseerd welke invloed voeding heeft op mij specifiek. En ik bekijk de barefoottrend op dezelfde manier. Evolutionair gezien is het misschien logisch en er zijn zeker ook studies die in de barefoot richting wijzen, maar: hoe voelt het voor mij? Dat wil ik dus testen deze maand!

OK, ik ga dit stukje over het “waarom” kort houden, maar doe graag tegen het einde van de maand een meer uitgebreide blogpost over de voor- en nadelen van schoenen tegenover blote voeten! Dat gezegd zijnde, ik verwacht deze voordelen van blote voeten:

  • Betere houding bij het rechtstaan en wandelen. Een correcte houding zou makkelijker zijn als je geen schoenen draagt. Dat ga ik vooral merken als mijn standing desk geïnstalleerd is… (work in progress)
  • Betere balans en coördinatie dankzij betere voeling met de grond.
  • Minder lage rugpijn (dankzij de betere houding ook veronderstel ik)
  • Betere bloedsomloop (geen koude voeten meer)
  • Mijn beenderen en spieren versterken
  • Meer bewustzijn. Als ik ga wandelen met de hond, heb ik nogal de neiging om twitter te lezen en andere nonsens. Dat gaat niet als je blootvoets loopt, want dan moet ik beter opletten waar ik loop. Dus hopelijk ga ik ook nog wat meer genieten van onze wandelingen 🙂

Tenslotte, dit zijn een paar interessante teksten waarom blote voeten beter zijn dan schoenen, voor wie niet kan wachten op mijn followup-blogpost:

Wat met schoenen die de sensaties van blote voeten imiteren?

Er bestaan eigenlijk al heel wat verschillende barefoot schoenen. Gaande van Vibrams waarbij je elke teen apart verpakt tot exemplaren die je op zicht nauwelijks van “echte” schoenen kan onderscheiden. Voor elk wat wils dus, en je hoeft er in het openbaar niet raar uit te zien om barefoot te gaan. Voor mij maakt het allemaal niet zoveel uit: ik ben zelfstandige en werk grotendeels van thuis uit, maar mijn boekhouder bv heeft wel van die deftige schoenen die eigenlijk toch ook barefoot schoenen zijn. Handig dus, maar ik wil er niet in investeren voor ik zeker weet dat dit iets voor mij is. Maar voor wie curieus is, dit zijn enkele merken met barefoot schoenen: Xeroshoes, Vivo barefoot, Merrell.

Hoe begin je aan een blotevoetenmaand?

Dat was eigenlijk heel simpel, ik heb maar 4 stappen gevolgd:

  1. Mijn teennagels lakken. Als mijn voeten constant zichtbaar zijn, dan moeten ze er ook een beetje goed uitzien, right?
  2. Al mijn schoenen + pantoffels in de kast. Anders slingeren die hier toch maar rond in huis en zou ik ze waarschijnlijk aandoen uit gewoonte.
  3. Als ik ergens heen ga, neem ik teenslippers mee, voor ’t geval ik anders niet binnen mag ofzo.
  4. Extra verzorging met lotion om de huid aan mijn voeten goed te verzorgen

Wie schrik heeft en het toch wat langzamer aan wil doen, op Marks Daily Apple vind je een uitgebreid stappenplan om naar barefoot wandelen toe te werken. Zeker als je wil joggen of lopen is het belangrijk om dit niet van dag op dag te doen!

Hoe voelt het tot nog toe?

Ik ben intussen twee dagen blootvoets en het voelt best goed. Ik heb wel het idee dat ik kleinere stappen neem, geen idee waarom. Ik heb meestal ijsklompen van voeten, maar ook dat lijkt voorlopig heel goed mee te vallen. Behalve dan in onze Carrefour om de hoek, die hebben een soort ijsvloer ofzo, zelfs mijn enkels bevriezen ervan! Snel boodschappen doen dus.

Relevant detail: ik woon in centrum Gent, en neen, ik ben niet bang voor glas of andere zaken die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor mijn voeten. Ik kijk goed uit mijn doppen, maar overdrijf niet. Vroeger liep ik als student ook van de Overpoort terug naar het Gravensteen (andere kant van ’t centrum) op blote voeten (omdat mijn hoge hakken teveel pijn deden na al het dansen) naar huis. Meestal was ik niet zo nuchter (ahum) en ik heb mij nooit bezeerd. Nuchter zal het dus ook wel lukken. Kasseistenen voelden toen heerlijk masserend aan voor de voeten trouwens, true story!

Vannacht is Gerrit er wel in geslaagd om met zijn teennagels een stukje vel van mijn kleine teen af te scheuren. Conclusie: in 1 bed met Gerrit slapen is gevaarlijker dan op blote voeten rondlopen.

Verder nog niet echt voor- of nadelen gemerkt eigenlijk. Het weer is heerlijk, en mijn broekspijpen zijn vrij breed, volgens mij heeft nog niemand in mijn omgeving opgemerkt dat ik geen sandalen aan heb, ik heb in elk geval nog geen opmerkingen gehad of vreemde blikken opgemerkt.

Nu heb ik wel héél weinig eelt op mijn voeten, ik ben benieuwd hoe dat de komende weken gaat evolueren en hoe snel dat kan veranderen. Ik hou jullie op de hoogte!

Zou jij het overwegen om blootvoets door het leven te gaan? Waarom wel of niet?