Hell yeah, natuurlijk wel. Tegenstanders van Paleo halen vaak aan dat we door granen te vermijden, snel een tekort zouden oplopen aan vezels. Maar dat is natuurlijk dikke bullshit, vezels vind je net heel makkelijk in groenten. En wat eten we vooral bij Paleo?! Juist ja, groentjes ūüėČ

Wat zijn goede bronnen van vezels?

Dit zijn enkele voorbeelden:

Type Ingredi√ęnt Portie Vezels (g)
Groenten Gekookte broccoli 1 tas 5,1
Groene bladgroenten, gekookt 1 tas 4,3 – 5,1
Spruitjes, gekookt 1 tas 4,1
Pompoen 1 tas 2,2 – 6,6
Uien, gekookt 1 tas 2,9
Bloemkool, gekookt 1 tas 2,9
Knollen Zoete aardappel, gekookt 1 tas 8,2
Bakbanaan, gekookt 1 tas 3,5 – 4,6
Aardappel, gekookt 1 tas 3,1
Fruit Bessen 1 tas 3,6 – 8
Peer 1 stuk 5,5
Mango 1 stuk 5,4
Appel 1 stuk 4,4
Banaan 1 stuk 4,1
Sinaasappel 1 stuk 2,3
Vetten Avocado 1 stuk 13,5
Kokosnoot (ongezoet, gedroogd) 2 eetlepels 4,6
Noten 2 eetlepels 1,9 – 3,5
Notenboter 2 eetlepels 3,2

(Bron)

Hoeveel vezels heb je eigenlijk nodig?

OK, zo’n tabel, allemaal goed en wel, maar hoeveel heb je nodig? De gemiddelde volwassene heeft 30 tot 40 gram vezels per dag nodig.

Als je Paleo eet, dan hoef je je eigenlijk echt geen zorgen te maken om vezels, dat komt vanzelf goed ūüôā

Maar… hou er rekening mee dat vezels niet het enige zijn dat je vertering bevordert. Het is belangrijk dat je ook voldoende drinkt, genoeg vetten eet, dat je niet te veel stress hebt, dat je voldoende beweegt… Al deze dingen hebben een grote impact op hoe vlot jouw vertering loopt!

Goed, dat was het belangrijkste, maar misschien ben je ook nog benieuwd wat vezels precies doen, en hoe ze je vertering dan wel be√Įnvloeden? Als dat het geval is, lees vooral door ūüėČ

Wat zijn vezels?

Vezels zijn een soort van koolhydraten, suikers dus. Je vindt ze in de celmuren van planten waar ze fungeren als een soort skelet.

Dit type van koolhydraten kan ons lichaam echter niet afbreken tot individuele suikers, ze zijn dus geen bron van energie. Vezels passeren gewoon intact door ons hele verteringsstelsel heen. Van de maag tot aan de dikke darm!

Fermenteerbare vezels zijn prebiotica, dat wil zeggen dat ze dienen als voeding voor je darmflora. Je darmflora produceren dan een aantal vetzuren die een nieuwe bron van energie zijn voor je lichaam, maar ze helpen ook om de wand van je darmen sterker te maken. Je hebt deze vetzuren ook nodig om je metabolisme onder controle te houden en bepaalde mineralen te verwerken in je lichaam. Je leest het: die darmflora voeden is dus best belangrijk!

Niet-fermenteerbare vezels worden niet worden geconsumeerd door de darmflora en dienen om je stoelgang vorm te geven, zodat het een stevig drolletje wordt (als het goed gaat natuurlijk).

Los daarvan helpen vezels ook om te zorgen dat je darmen in beweging blijven en helpt het de hormonen die je honger- en verzadigingssignalen controleren om hun job te doen.

Hoe be√Įnvloeden vezels je stoelgang?

Je hebt vast al wel gehoord van oplosbare en onoplosbare vezels? Deze twee hebben een tegengestelde impact op je stoelgang: de ene bevordert het, de andere vertraagt het. Je hebt beide nodig voor een goed evenwicht en een vlotte stoelgang.

Oplosbare vezels gaan in je verteringsstelsel een soort gel vormen. Ze vertragen de beweging van je voedsel door de darmen. De meeste van deze vezels zijn fermenteerbaar door je darmflora in de dikke darm, maar niet allemaal.

Onoplosbare vezels versnellen dan weer de beweging van je darminhoud. De niet-fermenteerbare vezels in deze categorie absorberen water terwijl ze door het verteringsstelsel bewegen, zo zorgen ze dat je stoelgang vorm krijgt.

Conclusie?

Maak je helemaal geen zorgen over vezels, of je wel de juiste types binnen krijgt, of je wel genoeg eet, zolang je voldoende groenten en fruit eet, dan komt dat vanzelf goed!

 

Meer lezen?