Na het verhaal van Christa op zondag kreeg ik een stortvloed van reactie van anderen met gelijkaardige verhalen. Sommigen met fibromyalgie, anderen met MS, reuma, maar ook gewoon gezonde mensen die zich simpelweg beter en energieker voelen met Paleo. Ik heb iedereen uitgenodigd om hun verhaal te delen op Paleo.be en je mag de komende weken dan ook een aantal succesverhalen verwachten 🙂

Dit is het verhaal van Floortje, studente dierenarts. Ze kampte 8 jaar lang met hele zware rugklachten, waardoor haar leven bijna helemaal stilviel. Sinds ze Paleo eet, is de pijn weg en kan ze zich opnieuw focussen op haar studie en een leuk en actief leven. Dit is haar verhaal:

Waarom ben je begonnen met Paleo?

Al jarenlang kamp ik met rugklachten (8 jaar lang), ik had er vaak zoveel last van dat ik krom liep van de pijn en letterlijk flauwviel van de pijn. Vorig jaar september heb ik dan helaas uiteindelijk ook een discus hernia gekregen met pijnlijke uitstraling naar mijn linkerbeen. Ik ben vrij snel geopereerd omdat infiltraties via een ruggenprik onvoldoende werkzaam waren.

Na 6 weken moet je daarna in principe alles weer kunnen, alleen was dat bij mij niet het geval. Ik bleef last hebben van mijn rug met uitstralende pijn. Terug op controle werd door de neurochirurg aangeraden om al mijn wervels vast te zetten. Voor mij voelde dit compleet verkeerd en ik ben dan ook naar een second opinion gegaan en gelukkig vond zij dit een heel slecht idee. Er is eerst een MRI gemaakt om te zien wat er nog zat en aan de hand daarvan werd er gekeken hoe dit verholpen kon worden. Een veel logischer aanpak naar mijn idee.

Er bleek nog veel vocht tegen mijn zenuwen te drukken en besloten werd om weer corticosteroïden via een ruggenprik toe te dienen. Dit werkte niet tot nauwelijks maar was mijn enige houvast omdat ik echt niet die zware operatie wilde. Mijn leven werd steeds beperkter, ik studeerde nog maar kon onmogelijk lang op een stoel zitten, ik zat ook nooit meer op de zetel en lag s’avonds vaak op een matje bij de tv. Lange autoritten, op vakantie gaan, leuke dingen doen, alles was me teveel. Daarnaast was ik ontzettend moe.

Ik heb ondertussen in een jaar tijd 5 van die nare spuiten gehad en moest dan na het zetten van zo’n spuit 2 dagen lang in bed blijven liggen omdat dit de werking zou verbeteren. Het zetten van die spuiten werd op een gegeven moment echt wel een traumatische ervaring omdat ze enorm veel zeer deden. De stress in mijn lichaam nam door dit alles enorm toe, en toen ik op een avond in bed lag en een enorme harde knobbel in mijn borst en overal spierknopen voelde ben ik terug naar de dokter gegaan.

Er is een bloedonderzoek gedaan en daaruit bleek dat ik een gen heb (HLA-b27) waardoor ik gevoeliger ben voor auto-immuunziekten. Die harde knobbel in mijn borst bleek een vorm van ontstekingsreuma (syndroom van Tietze). Mijn huisarts heeft mij toen doorverwezen naar een kPNI therapeut, ikzelf had hier nog nooit van gehoord en heb daarna een afspraak met hem gemaakt. Die therapeut begon vragen te stellen over mijn voedingspatroon, wat ik at, hoeveel ik at enz.

Van hem heb ik toen het Paleo dieet meegekregen om te proberen. Ik ben dit heel streng gaan doen en warempel… na een dag merkte ik al dat de pijn aan het afnemen was. Niet meer hele dagen pijn maar nog maar een paar uur per dag. De dag erna werd de pijn nog wat minder, en een week erna was ik compleet van de pijn verlost. Ik kon het bijna niet geloven!

Ik dacht altijd dat ik heel gezond at met mijn volkorenpasta, volkorenbrood enz. Wat ben ik achteraf blij dat ik mijn wervels niet heb laten vastzetten en dat ik die ellendige spuiten niet meer hoef te zetten! Blij dat ik mijn gevoel gevolgd heb dus.

mountain

Vond je het moeilijk om je aan te passen in het begin?

Het was even een zoektocht naar recepten e.d. ik heb heel het internet afgestruind en ik heb daarna meteen een eigen kookschrift gemaakt om alle recepten in op te slaan. Mijn vriend doet ook mee en dat maakt het wel wat gemakkelijker. Ik merk dat ik het heel leuk vind om recepten uit te proberen maar dat ik het minder leuk vind om een hele zaterdag in de keuken te staan om alles voor te bereiden voor een nieuwe week. Maar volhouden is heel makkelijk want ik weet hoe mijn leven er voor dit dieet uitzag en dat ik wil ik niet meer terug. Mocht Paleo geen baat hebben gehad dan heb ik er in ieder geval veel van geleerd, en dat is dat ik niet zomaar elk product uit de supermarkt meer zou kopen zonder eerst de ingrediënten te bekijken.

Welke andere voordelen vind je bij Paleo?

Ik ben in het begin wat kilo’s verloren maar nu blijf ik gelukkig stabiel in mijn gewicht. De suikerverslaving.. de eerste twee weken enorme koppijn gehad! Ik at meestal 5-6 x per dag en ook vaak tussendoortjes die suiker bevatte. Nu heb ik soms nog wel de neiging om naar iets zoets te grijpen maar wel veel minder dan voorheen.

Hoe is mijn leven nu veranderd na Paleo?

Compleet veranderd. Ik heb bergen energie gekregen. Normaal had ik minimaal 8 uur slaap er dag nodig en als ik minder sliep dan was ik echt de hele dag moe. Nu kan ik de dag gemakkelijk doorkomen met 6,5-7 uur slaap per nacht. Echt fantastisch. Ook het studeren gaat veel beter. Waar ik tussendoor vaak greep naar eten omdat ik honger kreeg, vraagt mijn lichaam niet meer naar eten en kan ik me volledig focussen op de cursus. Ik heb dan ook al mijn examens gehaald en mijn achterstand in kunnen halen.

Heeft het ook impact gehad op de mensen rondom jou, je gezin, familie, vrienden?

Ja! Het gen (HLA-b27) dat ik heb is afkomstig van een van mijn ouders, en ik heb een groot vermoeden dat het afkomstig is van mijn vader aangezien hij ook altijd rugpijn heeft, 7 versleten nekwervels heeft en veel auto-immuungerelateerde aandoeningen zoals allergieën. Hij is lang en mager en heeft ook altijd honger. Hij eet op een dag een heel brood weg! En toch heeft hij nog altijd honger. S’avonds bij het eten schept hij dan ook altijd een berg eten op zijn bord. Ik begon erover na te denken en eigenlijk is het toch niet normaal dat iemand die zoveel eet geen gram aankomt.. Echt zwaar fysiek werk doet hij niet dus het niet is alsof hij nu zoveel verbrandt.

Ik besloot 1 week eens Paleo voor hem te koken en het resultaat was verbluffend. Na de eerste dag al was zijn hongergevoel ook compleet verdwenen en had hij eigenlijk al geen honger meer toen hij thuis van werk kwam. Na dag 2 verdween zijn allergische klacht van constante jeuk rond de ogen en na dag 3 verdween zijn jarenlange kuch door teveel slijm. Hij was helemaal verwonderd hoe dit kon en is nu ook volledig op Paleo overgeschakeld. Blijkbaar spoelt dat brood gewoon door zijn darm heen en haalt hij er helemaal geen voedingsstoffen uit.

 

Heeft Paleo ook jouw leven veranderd? Mail me jouw verhaal op Paleo.be! Je kan er duizenden lezers mee inspireren om hun gewoontes om te gooien en door te zetten 🙂