Kijk, persoonlijk vind ik de grootste voordelen van Paleo écht niet het gewichtsverlies. De voordelen van een zuivere huid, betere slaap, beter humeur, betere vertering, een verminderde kans op hartziekten en diabetes, meer energie enz. zijn voor mij oneindig veel groter.

Maar ja, het is waar: Paleo is een vrij makkelijke manier om gewicht te verliezen. Hoe komt dat?

Geen crap

Logisch. Als je paleo gaat eten (zelfs als je de 80/20 regel gebruikt) dan eet je véél minder crap dan je ervoor at. Nu mag je gerust denken dat je gezond eet, maar weet je dat voedingsmiddelen zoals chips, pasta, wraps, sandwichen, bagels, brood, … vooral negatieve caloriën zijn? Daarmee bedoel ik dat ze je lichaam meer vitamines en mineralen kosten dan ze zelf inbrengen. En omdat de vitamine- en mineralenvoorraden zo snel leegraken, roept je lichaam om meer eten. En dus nog meer (lege) caloriën.

De meeste van deze crap bestaat trouwens hoofdzakelijk uit verfijnde koolhydraten, die je bloedsuiker helemaal ontregelen en zo ook bijdragen aan je gewichtstoename. Die koolhydraten (omgezet naar suiker) worden normaal opgeslagen in je voorraadcellen in je lever en spieren, maar wanneer die vol zitten (als je weinig sport heb je deze voorraden niet echt nodig) worden deze meteen opgeslagen als vet.

Minder honger

Omdat granen en verfijnde suikers niet tot het Paleo dieet behoren ga je automatisch meer voedingsmiddelen eten die bomvol nutriënten zitten. En omdat je lichaam nu voldoende gevarieerde voedingsstoffen krijgt, stuurt het minder hongersignalen uit. Je eet dus automatisch minder caloriën, zonder dat je jezelf moet uithongeren. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt kunnen bovendien beter worden gebruikt. Omdat je nu meer proteïnes eet, zullen je spieren makkelijker groeien en blijft je bloedsuiker stabieler. De gezonde vetten worden je voornaamste bron van energie en de vele groenten en fruit die je eet zijn een waardevolle bron van vitamines, mineralen, vezels en complexe koolhydraten. Alles wat je eet, draagt op die manier bij aan een gezonder en beter functionerend lichaam.

Intoleranties

Heel wat mensen zijn, onbewust, gevoelig aan gluten, zuivel, geraffineerde suikers en/of soja. Gevoelig zijn, dat wil zeggen dat je lichaam reageert op een bepaald voedingsmiddel. Ik zou het niet meteen een allergie noemen, en het is dan ook niet altijd te meten met een test, maar zodra je een voedingsmiddel waaraan je gevoelig bent uit je dieet elimineert zal je je wel snel beter voelen. De symptomen kunnen heel breed gaan van een gezwollen buik, hoofdpijn, rusteloos slapen tot zware diarree.

Niet alleen de onaangenamen symptomen verdwijnen wanneer je deze voedingsmiddelen elimineert uit je dieet, je gaat ook afslanken! Dat komt omdat je lichaam water vasthoudt, dat het gebruikt als een soort buffer om zichzelf te beschermen. Als die buffer niet meer nodig is, dan verdwijnt je watergewicht dus ook!

 

Dat zijn hele mooie vooruitzichten, maar ik moet eerlijk zijn, het is niet voor iedereen zo gemakkelijk. In de volgende blogpost vertel ik je meer over wat je kan doen wanneer je geen gewicht verliest met Paleo!