Het scenario: jarenlang heb je hopen crap gegeten maar een dag of vier/vijf geleden begon je aan een strikt Paleo-programma zonder zuivel, suikers en granen. En, eerlijk is eerlijk, je voelt helemaal niks van die geweldige effecten van het dieet waarover je zoveel gelezen hebt. In tegendeel, je voelt je nog slechter dan ervoor. Natuurlijk vraag je je nu af, is het dit wel allemaal waard? Maak je geen zorgen, iedereen die (min of meer) Paleo eet is ooit door deze fase gegaan. Het is nu eenmaal iets waar je doorheen moet voor je je beter gaat voelen.

Het Paleo dieet focust op onbewerkte en kwaliteitsvolle ingrediënten, en dat is heel wat anders dan het aanbevolen standaarddieet dat is gebaseerd op de voedingsdriehoek. En natuurlijk heeft die nieuwe manier van eten ook een invloed op je lichaam. Je lichaam gaat al snel in  detox-modus waardoor je ongelofelijke zin krijgt in alles dat niet mag, je krijgt (soms hele zware) hoofdpijn en voelt je moe.

Hoe komt dat? Je hebt net heel wat stoffen zoals bewaarmiddelen, lactose (niet voor iedereen even schadelijk), zoetstoffen, fytinezuur en lectines uit granen uit je dieet gebannen. Aangezien je deze voedingsmiddelen al je hele leven hebt gegeten moet je lichaam wennen aan het gebrek aan de “normale” voedingsstoffen die het normaal krijgt. Maar het krijgt eindelijk ook een kans om de opgebouwde voorraad van giftige stoffen in je lichaam op te ruimen. Nu je lever en andere organen niet continu gebombardeerd worden met schadelijke stoffen en dankzij de toevoeging van heel wat vitamines, mineralen, proteïnes en gezonde vetten kan je lichaam echt van de gelegenheid gebruikmaken om eens “grote kuis” te doen.

In plaats dat de giftige stoffen nu geparkeerd worden in een hoekje, gaat je lichaam ermee aan de slag. Vergelijk het maar met de grote lenteschoonmaak, dan haal je ook je hele huis overhoop maar achteraf ziet het er fantastisch uit.

Bij sommigen is de grote kuis na 3 dagen al voorbij, bij anderen kan het tot wel 3 weken duren, afhankelijk van hoe groot de schade is en hoe makkelijk je lichaam zich kan herstellen.

Dit is de grote doemlijst van symptomen die je kan verwachten: hoofdpijn, vermoeidheid, duizelig worden, snel geïrriteerd zijn, wisselend humeur, misselijk, intense hunkering naar wat niet mag, snotneus, vaker plassen, meer honger, meer dorst, wazig brein, diarree, constipatie, griepsymptomen.

Maar op een dag word je wakker en merk je: phew het is over! En dan voel je je waarlijk fantastisch en weet je dat het het waard was!

Wat kan je verwachten na de grote detox? Meer energie, een stabieler humeur, een heldere geest, gewichtsverlies, spiertoename, beter werkende spieren, minder pijn, minder verkoudheden, verminderde allergiesymtomen, een betere spijsvertering, geen opgeblazen buik, een zuivere huid, een betere nachtrust, en zo kan ik nog wel even verder gaan! Zeg nu zelf, dat is toch wel een paar zware dagen waard, nee? Dus: heb je het lastig tijdens je detox, denk dan aan deze lijst en hou vol!

Wat is jouw ervaring met de grote detox? Heb je nog andere dingen ervaren of viel het net heel erg mee?