Ja, Paleo helpt bij gewichtsverlies.

En ja, Paleo zorgt voor minder fysieke aandoeningen en ziekten.

Maar kan het ook op je emoties werken?

Depressie en angsten komen vaker en vaker voor in onze maatschappij en meer en meer mensen maken gebruik van een bepaalde vorm van therapie om hen door de dag te krijgen.

Kan Paleo je ook helpen om gelukkiger te worden en zo ja, in welke opzichten?

Wij hebben het voor je uitgezocht en kwamen tot de conclusie: ja, Paleo maakt je een gelukkiger mens!

Dat zit zo:

Je eet veel minder suiker

Deze is eigenlijk al meteen een beetje een no-brainer. Doordat je alle bewerkte voeding en granen uit je dieet schrapt, eet je zonder het meteen te beseffen al een pak minder suiker dan voorheen. Je lichaam, dat initieel zo gewend was om zijn energie uit glucose (een simpele suiker) te halen, moet dat nu ook uit vetten gaan halen en wordt op termijn metabolisch gezien veel efficiënter.

De typische ‘suiker crash’ wordt hoe langer, hoe minder terwijl je lichaam leert om over te schakelen op vetverbranding zodra je glycogeenvoorraad in je lever op is. Als je Keto Paleo doet, wordt dit proces nog eens versneld.

Welke gevolgen heeft minder suiker eten zo nog?

Minder humeurschommelingen ( een stabiele suikerspiegel is een stabiele stemming!), minder zin in zoetigheid, een stabieler energiepeil doorheen de dag en tevens een veel minder grote kans op depressie en angsten.

Wist je trouwens dat je hierdoor ook beter slaapt, wat uiteraard je gevoel van geluk verhoogt?

En op lange termijn is een vermindering van suikerinname ook een preventiemiddel voor allerlei soorten kankers en metabole ziekten, wat uiteraard heel erg gelinkt is aan je eigen perceptie van geluk.

Je hormonen raken weer in balans

Je hormonen zijn verschrikkelijk afhankelijk van wat je eet. Zonder genoeg zink en vitamine D bijvoorbeeld, is het heel moeilijk om genoeg seksuele hormonen aan te maken.

Cortisol, je stresshormoon, is extreem belangrijk op lange termijn voor het reguleren van al je andere hormonen zoals testosteron, oestrogeen en progesteron.

Door een ontstekingsbevorderend dieet te volgen (zoals het standaard westers dieet), maak je de weg vrij naar een chronisch verhoogde cortisol, wat je bloedsuikerspiegel hooghoudt en daarmee tevens je insuline, met diabetes, insulineresistentie en oestrogeendominantie als frequent gevolg.

Geen pretje, dus moeten hormonale disbalansen bij de kern aangepakt worden.

Paleo zorgt ten eerste voor een dieet dat rijk is aan alle voedingsstoffen en arm is aan ontstekingsbevorderende ingrediënten. Doordat we minder suiker eten en meer gezonde omega-3 vetten, kan je cortisol terug zakken naar een normaal niveau en wordt je bloedsuikerspiegel ook weer genormaliseerd op termijn.

Veel vrouwen (ik, Andrea, inclusief!) hebben ook bevestigd dat Paleo hen hielp met het reguleren van hun menstruele cyclus of zelfs de vruchtbaarheid terug bevorderde. Ikzelf heb dankzij een goed gemonitord paleodieet (en door het vermijden van bepaalde stressfactoren) na anderhalf jaar terug een cyclus en ik kan er niet euforisch genoeg over zijn!

Paleo zorgt ook dat je cholesterolniveaus beter worden (meer HDL en minder LDL) door schadelijke suikers zoals fructose grotendeels uit het dieet te schrappen en gezonde vetten in de plaats te eten.

(Lees hier meer over Paleo en cholesterol)

Je libido gaat erop vooruit

Wat wil je nog meer?!?! Uiteraard heeft dit deels te maken met het feit dat je hormonen weer in balans komen te staan en je daardoor vaker ‘in de stemming’ bent. Daarbovenop komt het feit dat je veel minder last hebt van een zwaar gevoel na het eten of dat er iets op je maag ligt (en seks dus veel minder een ‘opgave’ wordt) bij Paleo.

Last but not least, Paleo doet je sexy voelen doordat je je op alle aspecten beter voelt.

Het gevolg van meer en betere seks (want het helpt ook mannen bij betere performance door een betere bloeddoorstroming in het hele lichaam) is dat je nog meer gelukshormonen aanmaakt en daardoor nog gelukkiger wordt!

Een vicieuze cirkel, maar dan in positieve zin ;).

Je darmflora raakt weer in balans

Wist je dat zowat 90% van je serotonine (het gelukshormoon) wordt gemaakt in je darmen en niet in je brein? En dat er in je darmen ook de meeste receptoren zijn voor serotonine?

Een microbioom die uit balans is, kan je dus letterlijk ongelukkig maken zonder dat daar een gegronde reden voor is psychologisch gezien.

Door paleo te eten, met voldoende gefermenteerde voeding, gezonde vetten en weinig geraffineerde suikers, kan je microbioom zichzelf weer herstellen en alle stoffen die het moet produceren, terug beginnen aanmaken.

Daarbij is een gebalanceerde flora ook belangrijk voor optimale vertering van voeding, waardoor je sowieso minder ‘lastige’ symptomen zoals winderigheid, pijn, misselijkheid of diarree/constipatie hebt.

Stel je eens voor dat je niet constant rekening moet houden met 5x per dag naar de wc te moeten gaan of altijd buikkrampen te krijgen?

Ik garandeer je – je voelt je een ander, vrijer en gelukzaliger mens. Net zoals bij je seksleven, kan je hier dus ook spreken over een soort positieve vicieuze cirkel.

Minder last van je darmen betekent meer gelukshormonen en betekent ook dat je meer zin hebt in fysieke beweging (of alleszins, dat de drempel minder groot is.)

Dat brengt ons bij het volgende aspect: sport!

Je immuunsysteen wordt beter

‘Mens sana in corpore sano’, een gezonde geest in een gezond lichaam.

Geluk is absoluut gelinkt aan fysieke gezondheid. Deze is eigenlijk ook gelinkt aan je darmflora, maar zeker ook aan je darmen in het algemeen. Tot 70% van je immuunsysteem zit in je darmen, dus een disbalans daar kan je risico op infecties en ziektes aanzienlijk verhogen.

Je darmwand zorgt ervoor dat ongewenste moleculen (zoals gifstoffen) niet in je bloed terecht komen, maar een beschadigde darmwand (zoals te zien is in het lekke darmsyndroom) kan dit niet optimaal doen waardoor je een hoger risico op onstekingsziekten, zeker chronische varianten zoals auto-immuunziekten, oploopt.

(Meer weten over paleo en je darmen? Lees het hier)

Een gebalanceerde darmflora zorgt er tevens voor dat parasieten en schimmels (zoals de blastocyst, candida etc.) minder overlevingskans hebben en zichzelf dus niet kunnen nestelen en je immuunsysteem niet kunnen verzwakken.

Een lichaam dat niet constant infecties aan het bestrijden is, is ook veel sterker bestand tegen nieuwe aanvallen.

Je ziet er fysiek beter uit

Hier moet ik misschien wat duidelijker in zijn.

Er fysiek goed uitzien heeft niets te maken met gewichtsverlies, de reden dat de meeste mensen aan paleo beginnen.

Dat er kilo’s van afgaan is uiteraard een zeer welkom neveneffect van Paleo voor veel mensen, maar de nadruk ligt bij ons nog steeds op het nastreven van optimale gezondheid.

Op lange termijn, als je vitaminen- en mineralenspiegel in je lichaam weer goed genoeg is (minder tekorten zoals B12, zink, vitamine D etc.), zal je lichaam hierdoor terug helemaal opbloeien.

Je haar gaat meer glanzen en wordt dikker, je nagels worden sterker, je huid wordt elastischer en minder droog (lees hier meer over paleo en je huid), je ogen worden helderder en donkere cirkels verdwijnen. Rode bubbeltjes zoals Keratosis pilaris en andere uitingen van allergieën, zullen verdwijnen of verminderen. Je bent niet meer opgeblazen, hebt geen of minder last van acne en je lichaamsgeur is vaak beter (ook al heb je dat zelf vaak niet door 😉 )

Conclusie?

Ja, Paleo maakt je gelukkiger.

Ik denk dat al wie serieus met Paleo bezig is, hierover kan getuigen.

Het laatste dat ik nog wil meegeven dat hoewel Paleo echt veel kan betekenen, is het geen cure-all.

Klinische depressie heeft extra monitoring nodig en ook is iedereen biochemisch anders.

Sommige mensen hebben eenmaal de neiging om meer of minder neurotransmitters aan te maken (zoals dopamine of serotonine) en anderen gaan iets meer nood hebben aan suikers zoals die uit fruit.

Een groot deel van het gevoel van ongelukkig zijn komt ook van de perceptie dat we niet goed genoeg zijn.

Zelfvertrouwen is helemaal Paleo en niemand heeft een reden om zichzelf niet 100% te vertrouwen.

We zijn allemaal mens, allemaal op weg en op zoek naar wie we echt zijn en geluk is niet het enige dat we willen nastreven, want dan worden we gek.

Begin er dus gewoon aan en geniet van het proces, geluk komt vanzelf.

 

 

 

Nood aan een geluksboost?

Start met 100%Paleo en je zal supersnel de impact voelen! Lees hier meer over 100%Paleo.