Pascale vroeg me deze week op Facebook hoe dat er eigenlijk uitziet, zo’n Paleo-ontbijt. Awel, da’s eigenlijk een goeie vraag en zeker een blogpostje waard.

In principe kan een paleo ontbijt echt wel alles zijn. Paleo maaltijden worden (zeker door de fanatiekelingen onder ons ;-)) vaak door elkaar gegooid. Ontbijt =  lunch =  diner. Eén pot nat dus. Maar dat idee schrikt nogal wat mensen af, dus ik ga het even wat concreter te maken… Wat is een geschikt paleo ontbijt?

Eitjes, eitjes, eitjes!

Als je denkt aan een traditioneel ontbijt zonder granen, zonder zuivel, … Wat schiet er dan nog over? Eitjes natuurlijk!  Roereitjes, spiegeleitjes, omeletten, … Met wat groenten en vlees erbij kan je echt eindeloos variëren. Mijn favorieten zijn 2 roereitjes met 2 of 3 schelletjes spek ernaast, of met 50 gram gerookte zalm erdoor heen gemengd. Lekker!

En in het weekend doe ik al graag eens fancy met eitjes. Denk Italiaanse eitjes in de oven. Mmmmmm het water loopt me alweer in de mond 😉

Neemt dat niet enorm veel tijd in?

Wel, sinds ik in Antwerpen werk (en verschrikkelijk vroeg moet opstaan) zie ik het ’s morgens niet echt meer zitten om ontbijt te maken. Dus ik bereid ’s avonds (of in het weekend) een en ander voor: eitjes koken, gerookte zalm rollen, wortelen in reepjes snijden (of ze zo kopen, ik ben een luiaard), eventueel guacamole maken (hoewel een avocado op zich zeker ook lekker is!), een doosje kerstomaatjes, een beetje sla, … Alle doosjes in een plastieken zak, et voila, mijn treinontbijt is klaar!

Heb je nog net genoeg tijd om je ontbijt te microgolfen, dan is het een aanrader om in het weekend een grote voorraad ontbijt te maken in de vorm van een ovenschotel of hartige muffins (op basis van ei).

Maar wat als je de eitjes beu bent?

Heb ik wat meer tijd en toch geen zin in eitjes? Dan warm ik meestal nog wat op van de avond ervoor. Ideaal hiervoor zijn: Big Bacon Burgers (met wat sla en tomaat – hey de Engelsen eten toch ook worst?), spaghettisaus (zonder de spaghetti –  duh) of eigenlijk eender wat er in de koelkast ligt en niet te veel werk kost.

Zin in een echte verwennerij? Dan moet je de beruchte Paleo pannenkoeken hebben! Schitterend met maple syrup als je het nog zoeter wil.

Heel wat paleo-aanhangers slaan het ontbijt trouwens regelmatig over, in het kader van intermitterend vasten. Of dat een goed idee is laat ik voorlopig maar in het midden… Voor mij lijkt het voorlopig beter om toch maar elke dag te ontbijten!