Het schooljaar komt er weer aan, dit is dus het moment om eens te investeren in een gezonde lunchbox. Nee, ik heb het nu even niet over de inhoud, maar wel over de verpakking. De meeste lunchtrommels zijn gemaakt van plastiek, plastiek dat bijna altijd BPA bevat. En dat wil je dus vermijden…

Wat is BPA, vraag je?

BPA staat voor Bisphenol A, het is een kunstmatige chemische stof die gebruikt wordt aan de binnenzijde van plastic en blik. Het probleem is: BPA kan makkelijk worden overgedragen aan voedsel of vocht in de verpakking, vooral als je het ook nog eens opwarmt. Omdat het vrij veel lijkt op ons lichaamseigen hormoon oestrogeen, wordt het lichaam gefopt en wordt BPA bij consumptie ook opgenomen in je lichaam. Maar ten eerste: oestrogeen hebben we al genoeg, en ten tweede: BPA mag dan wel wat lijken op oestrogeen, ons lichaam kan er echt niets mee aanvangen! Het verstoort onze hormonenhuishouding, wat zowel bij mannen en vrouwen negatieve effecten heeft (zoals vervroegde menstruatie bij jonge meisjes, overgewicht, vruchtbaarheidsproblemen, …).

Verpak je lunch in een BPA vrije verpakking!

Als je de moeite doet om elke dag een gezonde lunch klaar te maken, dan is het toch zonde om dat dan weer een stukje te gaan verpesten door een ongezonde verpakking te gebruiken, vind je ook niet? BPA helemaal vermijden is moeilijk, maar een gezonde verpakking voor je dagelijkse lunch, dat vind ik zelf wel een investering waard, zeker aan het begin van het nieuwe schooljaar. Fijne BPA-vrije lunchboxes vind je bij Lunchbot. Of als je een box niet zo handig vindt, zijn ook zakjes een mogelijkheid, zo heeft Onya deze in snack- en lunchformaat.

Denk ook even na over wat jij meestal meeneemt (of meegeeft met de kinderen). Moet de verpakking lekvrij zijn, of steekt dat niet zo nauw. Moet je een eventuele dressing of saus apart verpakken of kan alles samen?

Zelf ben ik erg fan van de “Food Jar” van U-Konserve. Ik eet ’s middags namelijk vaak restjes van de avond ervoor, maar kan die op locatie niet steeds opwarmen. Dat is geen probleem, want de Food Jar is een thermos die mijn maaltijd lekker warm houdt. Net zoals koffie eigenlijk 😉

Mocht je nog wat ideetjes zoeken voor een lekkere lunchbox zonder brood, dan raad ik je Nom Nom Paleo aan die al heel wat inspiratie verzamelde op haar blog. Smakelijk!