Het is het seizoen van de kweeperen. Deze lichtgroene, een beetje peervormige vrucht met een vreemd pluizig laagje erop is veel harder dan een gewone peer en smaakt ook veel te wrang om rauw te kunnen eten. Als je ze inmaakt, er marmelade, compote of zoals hier chutney van maakt, komt een delicaat, fris-zuur aroma naar voren dat het harde snijwerk zeker compenseert. Geniet van deze originele chutney bij alle soorten koud of bereid vlees, op een crackertje of in gebak.

Recept Afdrukken
Kweepeer chutney
Maaltijd Bijgerecht
Porties
pot
Ingrediënten
  • 400 g kweepeer geschil en zonder klokhuis
  • 100 g appels geschild en zonder klokhuis
  • 1,5 citroenen enkel het sap
  • 400 ml water
  • 100 ml balsamico azijn
  • 120 g bruine suiker
  • 2 cm gember geraspt of in fijne stukjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 sterretjes anijs
  • 1 tl zeezout
  • 1 el honing rauwe (voor de afwerking)
Maaltijd Bijgerecht
Porties
pot
Ingrediënten
  • 400 g kweepeer geschil en zonder klokhuis
  • 100 g appels geschild en zonder klokhuis
  • 1,5 citroenen enkel het sap
  • 400 ml water
  • 100 ml balsamico azijn
  • 120 g bruine suiker
  • 2 cm gember geraspt of in fijne stukjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 sterretjes anijs
  • 1 tl zeezout
  • 1 el honing rauwe (voor de afwerking)
Instructies
  1. Schil de kweeperen en snijd het klokhuis eruit. Dit kan enige inspanning vereisen, want kweeperen (zeker als ze nog niet super rijp zijn) hebben een heel harde kern. Alles dat echt steenhard is gooi je weg, dat wordt ook met het koken niet zachter. Snijd het overgebleven vruchtvlees in fijne schijfjes.
  2. Schil de appel, ontdoe hem van het klokhuis en snijd in grote stukken. Doe samen met de kweeperen in een kookpot met het water en het citroensap. Laat 20 minuten rusten.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe aan de pot en breng het geheel aan de kook.
  4. Laat even opkoken en draai vervolgens het vuur terug tot iets lager dan gemiddeld. Laat een halfuur pruttelen zonder deksel tot de kweeperen zacht zijn geworden.
  5. Check je pot af en toe om er zeker van te zijn dat de chutney niet aanbrandt. Wordt het te droog, voeg dan wat water toe. Als je na het eind van de kooktijd te veel vocht overhoudt, kan je dat door een zeef afgieten.
  6. Als de kweeperen zacht zijn, verwijder je de anijssterretjes uit de pot. Prak de chutney nu met een pureestamper of een vork tot een grove massa, er mogen nog brokjes inzitten.
  7. Roer een eetlepel honing door de chutney en proef. Wil je het graag nog zoeter, zouter of heter, voeg dan naar smaak honing, peper of zout toe.
  8. Laat afkoelen en bewaar dan in een afgesloten bokaal in de koelkast.

Het is het seizoen van de kweeperen. Deze lichtgroene, een beetje peervormige vrucht met een vreemd pluizig laagje erop is veel harder dan een gewone peer en smaakt ook veel te wrang om rauw te kunnen eten. Als je ze inmaakt, er marmelade, compote of zoals hier chutney van maakt, komt een delicaat, fris-zuur aroma naar voren dat het harde snijwerk zeker compenseert. Geniet van deze originele chutney bij alle soorten koud of bereid vlees, op een crackertje of in gebak.

Wat heb je nodig?

  • 400 gr kweepeer, geschild en zonder klokhuis (dit komt overeen met ongeveer 4 kweeperen)
  • 100 gr appel, geschild en zonder klokhuis (dit komt overeen met ongeveer 1 appel))
  • Sap van 1,5 citroen
  • 400 ml water
  • 100 ml balsamico azijn
  • 120 gr bruine suiker (ik gebruikte mascobado rietsuiker)
  • 1 blokje gember van 2 à 3 cm, geraspt of in fijne stukjes
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 sterretjes anijs
  • 1 theelepel zeezout
  • Ter afwerking: 1 à 2 eetlepels koude honing

Wat moet je doen?

  • Schil de kweeperen en snijd het klokhuis eruit. Dit kan enige inspanning vereisen, want kweeperen (zeker als ze nog niet super rijp zijn) hebben een heel harde kern. Alles dat echt steenhard is gooi je weg, dat wordt ook met het koken niet zachter. Snijd het overgebleven vruchtvlees in fijne schijfjes.
  • Schil de appel, ontdoe hem van het klokhuis en snijd in grote stukken. Doe samen met de kweeperen in een kookpot met het water en het citroensap. Laat 20 minuten rusten.
  • Voeg de overige ingrediënten toe aan de pot en breng het geheel aan de kook.
  • Laat even opkoken en draai vervolgens het vuur terug tot iets lager dan gemiddeld. Laat een halfuur pruttelen zonder deksel tot de kweeperen zacht zijn geworden.
  • Check je pot af en toe om er zeker van te zijn dat de chutney niet aanbrandt. Wordt het te droog, voeg dan wat water toe. Als je na het eind van de kooktijd te veel vocht overhoudt, kan je dat door een zeef afgieten.
  • Als de kweeperen zacht zijn, verwijder je de anijssterretjes uit de pot. Prak de chutney nu met een pureestamper of een vork tot een grove massa, er mogen nog brokjes inzitten.
  • Roer een eetlepel honing door de chutney en proef. Wil je het graag nog zoeter, zouter of heter, voeg dan naar smaak honing, peper of zout toe.
  • Laat afkoelen en bewaar dan in een afgesloten bokaal in de koelkast.