Recept Afdrukken
Lamsballetjes met tzatziki en kruidencouscous
Maaltijd Hapje, Hoofdgerecht
Porties
porties
Ingrediënten
Voor de balletjes
  • 1 kg lamsgehakt
  • 160 g gedroogde dadels fijn gehakt
  • 4 lente uitjes fijn gesnipperd
  • 2 eieren
  • 4 el pijnboompitten
  • 2 el komijn
  • 1 tl kaneel
  • ghee
Voor de couscous
  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 1/2 bosje bladpeterselie gesnipperd
  • 2 el munt gesnipperd
  • 3 lente uitjes gesneden in ringetjes
  • 2 el basilicum gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 1 limoen (bio) schil geraspt en sap uitpersen
Voor de tzatziki
  • 1 komkommer geschild, zaadlijsten verwijderd en geraspt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 el limoensap
  • 1 tl selderijzout
  • 2 el dille gehakt
  • zout
  • 150 g mayonaise
Maaltijd Hapje, Hoofdgerecht
Porties
porties
Ingrediënten
Voor de balletjes
  • 1 kg lamsgehakt
  • 160 g gedroogde dadels fijn gehakt
  • 4 lente uitjes fijn gesnipperd
  • 2 eieren
  • 4 el pijnboompitten
  • 2 el komijn
  • 1 tl kaneel
  • ghee
Voor de couscous
  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 1/2 bosje bladpeterselie gesnipperd
  • 2 el munt gesnipperd
  • 3 lente uitjes gesneden in ringetjes
  • 2 el basilicum gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 1 limoen (bio) schil geraspt en sap uitpersen
Voor de tzatziki
  • 1 komkommer geschild, zaadlijsten verwijderd en geraspt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 el limoensap
  • 1 tl selderijzout
  • 2 el dille gehakt
  • zout
  • 150 g mayonaise
Instructies
  1. Doe de komkommer in een neteldoek , bestrooi met zout en leg even aan de kant terwijl je de mayonaise mengt met de look, dille, selderijzout en het limoensap.
  2. Wring zo goed als je kan alle sap/vocht uit de komkommers in de neteldoek en voeg de komkommers dan bij de mayo met de kruiden.
  3. Roer goed en zet in de koelkast tot je de rest serveert. Nog beter wordt het als je de tzatziki een nachtje laat rusten in de koelkast.
  4. Meng alle ingredienten voor de balletjes in een grote kom. Goed kneden is de boodschap.
  5. Om het mengsel eventueel wat te binden kun je zetmeel toevoegen (arrowroot, tapioca, …)
  6. Vorm er hapklare gehaktballetjes van en laat ze een halfuurtje rusten in de koelkast.
  7. Bak de balletjes vervolgens gaar in een pan met de vetstof. Eventueel kan dit ook in de oven op 180° voor een 20-tal minuutjes.
  8. Maal intussen de bloemkoolroosjes fijn in een blender. Pas op dat je niet te lang maalt, anders krijg je een papje.
  9. Bak de bloemkool couscous in een hete wokpan met wat kokosolie voor een drietal minuutjes. Blijf roeren!
  10. Voeg alle andere ingredienten voor de couscous toe en serveer met de lamsgehaktballetjes en de tzatziki.
Notities

Tip: serveer de balletjes met de tzatziki eens als aperitiefhapje!