6

Mayonaise in 1 minuut!

Het is niet omdat je Paleo eet dat je niet meer kan genieten van een lekker sausje bij je vlees of in je slaatje. Vandaag een recept voor de eeuwige klassieker, voor het witte goud, de saus die de basis vormt voor bijna alle andere sausen: mayonaise.

Gedaan met de olie traag laten druppelen en zo 5 minuten lang staan mengen. Dit recept gaat echt supersnel, dankzij de staafmixer. Ok, je moet de ingrediënten op kamertemperatuur laten komen, maar dat is eigenlijk geen werk. Eens dat in orde is duurt het niet langer dan 1 minuut om heerlijke zelfgemaakte mayonaise op tafel te zetten.

Welke olie kan ik gebruiken?

Het belangrijkste is dat je olie koud geperst is, omdat zo de vetten niet kunnen oxideren door middel van hitte.

Gewone (extra vergine) olijfolie is veel te sterk van smaak, en in het verleden gebruikte ik daarom meestal “lichte” olijfolie, dus milde of niet-extra vergine. Je kan deze vinden in elke supermarkt. Olijfolie komt de laatste jaren echter steeds meer in opspraak en ik betrouw de kwaliteit niet meer. Voor een gewone dressing gebruik ik tegenwoordig extra vergine olijfolie die ik koop bij een Italiaanse die ik echt vertrouw, maar voor mayonaise gebruik ik nu dus liever andere olie.

Hier in de video gebruiken we saffloerolie die we gekocht hebben in de biowinkel, maar ik hem hem ook al gespot in de gewone supermarkt en bij pit&pit.com.

Wat als het mislukt?

Soms loopt het mis, wat kan je dan doen? Eerst en vooral, ga na of het mogelijk hieraan ligt:

  • Waren alle ingrediënten werkelijk op kamertemperatuur? 5 minuten uit de koelkast is vaak niet genoeg, geef het gerust een halfuurtje ofzo
  • Was de beker waarin je gemixt hebt goed van formaat. Het is belangrijk dat dit een hoge, dunne beker is. Hoe smaller, hoe beter, als je staafmixer er maar in past natuurlijk 😉
  • Heb je een goede staafmixer? In de video gebruiken we een Braun Multiquick 5, je kan hem kopen voor € 60 – 70 op Bol.com, afhankelijk van de promoties op dit moment. Alleszinds een aanrader, we gebruiken hem voor zoveel en het wast natuurlijk zo snel af 😉
  • Is je mayonnaise te dun? Voeg dan extra olie toe, hoe meer olie, hoe dikker hij wordt!

Recept Afdrukken
Mayonaise in 1 minuut!
Maaltijd Basisrecept, sausjes
Porties
pot
Ingrediënten
  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl mosterd (liefst Dijon of Wostyn mosterd)
  • 1/2 tl zout
  • 300 ml saffloerolie (of lichte olijfolie)
  • Staafmixer
  • Hoge dunne beker niet veel breder dan je staafmixer
Maaltijd Basisrecept, sausjes
Porties
pot
Ingrediënten
  • 1 ei
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl mosterd (liefst Dijon of Wostyn mosterd)
  • 1/2 tl zout
  • 300 ml saffloerolie (of lichte olijfolie)
  • Staafmixer
  • Hoge dunne beker niet veel breder dan je staafmixer
Instructies
  1. Breek het ei en laat het samen met het citroensap, de mosterd en het zout in een kom op kamertemperatuur komen (als dit nog niet het geval is).
  2. Giet de olijfolie er in 1 keer bij.
  3. Mix met de staafmixer alles tot een gladde mayonaise. (duurt zo’n 10 seconden met een vlotte opwaartse beweging).
Notities

Deze blijft in principe zeker 10 dagen goed in de koelkast, of tot de vervaldag van je ei (gebruik dus een zo vers mogelijk ei).


Elke Gunst
 

Introverte hippie met passie voor online ondernemen, hele dikke boeken, onvoorwaardelijk opvoeden, trompet spelen & cohousing, maar zonder geduld voor bullshit excuses.

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments
Ellen - 24 januari 2018

Is milde olijfolie koud geperst?
Wat is er mis met biologische koud geperste olijfolie uit de supermarkt?

Reply
    Elke Gunst - 30 januari 2018

    Nee, milde olijfolie is normaal niet meer koudgeperst.
    Biologisch koud geperste olijfolie is prima. Maar uit onderzoeken in de voorbije jaren bleek dat er vaak gesjoemeld wordt met de olie in de supermarkt en dat die vaak helemaal niet echt koudgeperst is. Het is zelfs niet eens altijd olijfolie.

    Reply
Mariënne - 26 januari 2018

Hoi Elke, je kan er nog 1 el wei in doen dan blijft hij langer houdbaar. Ik laat dan een beetje bio jochurt uitlekken en het vocht gaat bij de andere ingrediënten voor het mixen. Als de majo klaar is een dag buiten de koelkast bewaren zodat de fermentatie start, waardoor het weken houdbaar wordt. Tip!

Reply
    Elke Gunst - 30 januari 2018

    Mmja maar wei is niet Paleo natuurlijk 🙂 Ik ga het wel eens proberen en experimenteren, dankje!

    Reply
Nolda - 20 juli 2018

Wei van zelf gemaakte kokosyoghurt is dat ook niet paleo?

Reply
    Elke Gunst - 21 juli 2018

    Waarom zou dat niet Paleo zijn? Zolang er geen zuivel aan te pas komt is dat geen enkel probleem 🙂

    Reply

Leave a Reply: