Tenzij je graag thuis opgesloten blijft, krijg je vast ook weleens de vraag waarom je liever niet naar de pizzeria gaat, nooit meer pasta bestelt, vaak je eigen lunch meebrengt in plaats van snel een broodje te gaan kopen, … Wat zeg je dan?

In het begin probeerde ik Paleo dan steeds als een wondermiddel voor alles en nog wat te gaan verkopen, en daar schrok ik heel wat mensen mee af. Paleo is niet voor iedereen, en de meeste mensen die de vraag stellen staan er helemaal niet voor open om brood, pasta, kaas, … zomaar te gaan opgeven.

Ik probeer het nu dus een stuk persoonlijker aan te pakken. Vaak vernoem ik Paleo niet eens meer, want ik wil niet dat mensen denken dat ik op een of ander dieet ben. Ik ben ook voorzichtig in mijn bewoordingen omdat ik wil vermijden dat andere mensen zich schuldig voelen omdat ze “ongezonder” eten dan ik, niet tegenover mij maar vooral ook niet tegenover zichzelf.

Wat ik meestal vertel is dit:

“Ik eet geen granen meer, dus geen brood, geen pasta, geen rijst, … Ik eet ook geen zuivel meer. Als ik het wel doe voel ik me snel slecht: ik krijg koppijn, diarree, buikpijn, slaap slecht, voel me gestresseerder, en voel dan ook meer nood aan suikers.

Af en toe kan dat niet echt kwaad, zolang ik niet overdrijf met de hoeveelheden. Zo weet ik dat ik best wel een ontbijtkoek kan verdragen, maar van een glas chocomelk ben ik echt meer dan 24 uur slecht. En als ik te lang en te vaak ongezond eet, dan gaan mijn darmen ontsteken en word ik echt ziek, zowel fysiek als psychisch. Ik kies dus om gezond te eten, zodat ik me energiek en gelukkig voel, en dat is het voor mij meer dan waard.”

De meeste mensen reageren hier heel positief op, maar gaan er niet verder op in en dat is voor mij ok Soms leidt mijn korte inleiding natuurlijk wel tot extra vragen, en dan geef ik graag een extra woordje uitleg. Af en toe leidt het zelfs tot een blogpostje hier 😉

Het belangrijkste voordeel voor mij? Zodra mensen weten dat het niet zozeer om kilo’s gaat maar wel om gezondheid is er niemand meer die mij nog dat ene dessertje wil opdringen. En dat maakt het voor mij weer zo veel gemakkelijker om vol te houden, ook op de dagen dat ik het moeilijk heb.