Tsja, het eerste Paleo restaurant in België, dat kon ik natuurlijk niet aan mij laten voorbijgaan. Ik maakte meteen zelfs twee reservaties! Eentje met mijn ouders en eentje met Project30 klanten. Maar toen ik vorige week – nét na het reserveren –  de prijs zag (49€ voor een viergangenmenu excl drank) moest ik toch wel eens slikken… Zou het dat wel waard zijn?

Kijk, ik weet heel goed dat Paleo écht lekker eten is, Gerrit en ik kunnen allebei best lekker koken en mijn vader is ook echt wel een topkok. Mijn standaard voor lekker eten, zéker aan die prijs, die ligt toch redelijk hoog.

Dikke zucht van verlichting dus toen ik vorige week de 3e aflevering zag en ook Sergio Herman helemaal niets aan te merken had op het menu van Jonas en Fee – ik was er direct een stuk geruster op dat mijn centjes goed besteed zouden zijn.

Nu goed, zaterdag was uiteindelijk de officiële opening en we hadden geboekt om 19u15. De pop-up was niet moeilijk te vinden natuurlijk, zo in centrum Aalst. Binnen werden we meteen heel vriendelijk verwelkomd door Fee die onze jassen ophing aan een boomstam die als kapstok fungeerde. En dat zette meteen de toon voor het hele interieur: overal mooie fijne details van hout, ook in de tafeldecoratie.

Bekijk zeker zelf eens de foto's van het interieur op hun Facebookpagina (waar ik ook deze foto gevonden heb)

Bekijk zeker zelf eens de foto’s van het interieur op hun Facebookpagina (waar ik ook deze foto gevonden heb)

Eenmaal aan tafel kregen we de drankkaart, maar we konden ook kiezen voor het huisaperitief: een cava met siroop of een zelfgemaakte limonade. Ik koos voor de cava met siroop, maar vond dat uiteindelijk niet zo speciaal, zoet natuurlijk wel. Volgende keer probeer ik de zelfgemaakte limonade!

We kregen er ook nog het hapje met crackers van lijnzaad bij, en een groene smoothie die je op TV al kon zien. Het dipsausje bij de crackers hebben we met uiteindelijk met de vingers opgegeten omdat we geen druppel wilden verspillen 😉

Dit is het hele menu zoals het ook vermeld wordt op hun website:

Voorgerecht: Quinoa & makreel – superfood salade van quinoa met radijsvaria, waterkers en granaatappel
Tussengerecht:  De Noordzee – Schelvis, handgepelde grijze garnalen, schelpjes & venkel
Tussengerecht: Bloemkool & boekweit – Aalsterse Pickels ‘De Loods’ & kruisbloemen
Hoofdgerecht:  ‘Duke of Berkshire’ & oilsjt ajoin – bionaise en grillige groentjes
Dessert: Chocolade & duindoornbes – Pure cacao & hazelnoot

Het eerste tussengerecht (De Noordzee) krijg je enkel als je kiest voor het 5- of 6-gangen menu. Maar dat kan ik absoluut aanbevelen: dit vond ik persoonlijk de lekkerste van alle gangen! En ook het leukste geserveerd, maar misschien moet je zelf maar eens gaan bekijken in Origó. 😉

Bij elke gang wordt er perfect uitgelegd wat er op je bord ligt, en heel vaak ook waar de ingrediënten vandaan komen. Jonas en Fee hebben namelijk erg hun best gedaan om te werken met lokale ingrediënten, iets waar ik zelf ook enorm mee bezig bent en goed past bij het hele Paleo principe 🙂

De hoeveelheden waren niet zo groot natuurlijk, maar aan het einde van de avond had ik wel goed gegeten (zonder daarbij overpoeft te zijn, zoals vaak op restaurant).

origo5

Maar… wat dat Paleo principe betreft: wat doet die quinoa en boekweit daar? Ik heb het er even over gehad met Jonas die aangaf dat ze er even over getwijfeld hadden, maar dat het uiteindelijk een grijze zone is of dit er nu bijhoort of niet. En tsja, daar heeft hij wel een punt. Feit is dat deze ingrediënten niet overheersten in de gerechten, maar een klein goed passend deeltje zijn. Het heeft er voor mij zeker niet minder om gesmaakt! Niet dat ik het nu meteen ga toevoegen aan mijn dagelijkse kost, maar ik heb er persoonlijk geen problemen mee dat dit erbij was, ook al behoort dat voor mij niet tot Paleo.

Dat is ook net het ding met Paleo. Het is niet een dieet dat door een persoon werd uitgevonden, maar net ondersteund wordt door een hele community en continu in verandering is. Dat kan het voor beginnelingen natuurlijk verwarrend maken: “wat zijn nu eigenlijk de regels?”, maar anderszijds moedigt het wel aan om kritisch te zijn en uiteindelijk zelf je eigen regels te gaan bepalen: wat vindt mijn lijf wel leuk en waarop reageer ik niet zo goed? En dat is nu natuurlijk ook mijn doel: mensen helpen hun persoonlijke eetpatroon te bepalen. – einde kleine intermezzo – 

origo6

Daarnaast was er ook nog de bionaise op basis van koolzaadolie (iets dat ze vermeld hebben in het TV-programma). Ook daar heb ik even naar gevraagd, en Jonas gaf aan dat ze heel hard gezocht hebben naar een biologische koudgeperste (en dus ongeraffineerde) olie – wat meteen een hoop bezwaren aan de kant schuift natuurlijk. Uiteindelijk ging het ook maar om een lepeltje (overigens zeer lekkere) bionaise, dus zolang het koudgeperst is, maak ik me daar echt niet teveel zorgen om.

Oorigo3mdat het de openingsavond was, liep er ook nog een journaliste van het Nieuwsblad rond in het restaurant die bij veel mensen de mening ging vragen. En zo kwam het dat ik vandaag nog een keertje in Het Nieuwsblad stond (weliswaar met een heel klein stukje ;-)).

origo4

(Klik op de foto om het artikel helemaal te lezen)

Al bij al hadden we een hele smakelijke en gezellige avond bij Origó. Wat ons ook enorm opviel, is hoe rustig het personeel was! Ze leken helemaal geen last te hebben van stress, of beginnersfoutjes ofzo. Straf, voor een eerste avond, toch?!

Conclusie? Jonas en Fee hebben een heel sterk concept neergezet en voeren dat fantastisch goed uit: énorm lekker eten, een hele vlotte bediening, een warme gezellige sfeer in het restaurant en absoluut zijn geld waard. Was het 100% Paleo? Misschien niet, maar het heeft mij alleszinds gesmaakt, en ik kijk uit naar onze tweede reservatie.

Aan iedereen die zijn kans gemist heeft om te reserveren in april, duimen maar dat Jonas en Fee nog wat langer mogen openblijven, en rep jullie dan maar om in mei jullie plekje te reserveren. Een echte aanrader!