21 september is gepasseerd, en oktober staat voor de deur. Je zou het misschien nog niet meteen zeggen aan het weer, maar de herfst staat voor de deur! En daarmee ook de gekende plaagjes! Sinds het schooljaar opnieuw is begonnen hoor ik steeds meer van de buikgriep die alweer de ronde doet, mensen met snotvallingen, … Het zal er vrees ik de komende maanden niet beter op worden 🙁 Het lijkt wel alsof niemand eraan ontsnapt…

Hoewel,  niemand…?

Voor ik startte met Paleo was ik om de haverklap verkouden, en die snotneuzen (of verstopte neuzen, ze wisselden elkaar gezellig af) duurden vaak wekenlang! Ik had minstens 4 keer per jaar een koortsblaas, die monsterlijk groot werd (ondanks zo’n genezende stickers en duizend zalfjes) en maar heel traag genazen. Mijn neus zag steevast rood van al het snuiten totdat het vel rond m’n neus begon te vervellen, en vaak ook echt ontsteken zodat ik daar ook zo’n lelijke korstjes kreeg. Jaja, ik zag er vast heel charmant uit. Daarnaast kreeg ik ook gewoon te kampen met de griep zoals iedereen “natuurlijk”. En dat was vóór ik zo’n enorme last kreeg van darmontstekingen, dat was toen ik nog dacht dat het normaal was en dat ik gewoon gezond was.

Niet dus…

Sinds ik Paleo eet heb ik dit soort zaken véél minder voor. Ik heb hoogstens een keer peer jaar een snotneus en die is snel weg. Toevallig had ik deze week een koortsblaas (wellicht een eigen schuld door te weinig slaap toen ik de tweede druk van het Paleo voor Beginners boek afwerkte, altijd een alarmsignaal voor mijn lijf) maar die is niet groot geworden en is na 3 dagen alweer bijna helemaal genezen. Niemand heeft het gezien. Griep? Ik kan mij de laatste keer niet herinneren.

De enige keren dat ik ziek ben is wanneer ik veel stress heb en te ongezond eet, wanneer ik het zelf uitlok dus eigenlijk (herinner mij daar maar aan als ik nog eens ziek ben).

Nu, ik ga natuurlijk niet beweren dat ik zeker ben dat ik de rest van mijn leven nooit meer de griep ga krijgen. Dat zou onzin zijn.

Maar mijn immuunsysteem is nu wel veel weerbaarder dan vroeger. Mijn lichaam is sterker en weerbaarder tegen infecties, bacterieën, virussen en plaagjes die de ronde doen.

En dat is fijn, want de herfst en winter zijn mooie, prachtige seizoenen waar ik graag net zoveel van wil genieten als van de rest van het jaar. Met volle teugen en zonder dat ik die ziek of snotterend moet doorbrengen.

Wat kan je doen om jouw immuunsysteem ook zo snel mogelijk aan te sterken, zodat jij deze herfst en winter hopelijk ook gezond kan doorkomen?

9 Tips om je immuunsysteem te versterken

1 – Niet vullen, maar voeden

Vermijd voedingsmiddelen die je immuunsysteem verzwakken, zoals suikers, granen, industriële vetten en oliën en industriële voedingsmiddelen. Wist je dat bijvoorbeeld suiker je immuunsysteem wel 5 uur kan uitschakelen?

Focus op natuurlijke voedingsmiddelen die je grootmoeder zou kennen en eet de kleuren van de regenboog als het op groenten aankomt.

2 – Bottenbouillon

Terug naar grootmoederstijd! Bottenbouillon is rijk aan makkelijk te absorberen mineralen zoals magnesium, fosfor, zwavel en sporenelementen die je moeilijk in andere voeding terugvindt. Je kan ze maken van kippenkarkassen of runderbotten die je kan krijgen bij je slager, of bijvoorbeeld ook bij De Woeste Grond.

3 – Vitamine D

Als je veel buiten bent, dan heb je deze lente en zomer misschien voldoende vitamine D opgedaan. Maar de meeste mensen zitten simpelweg veel te vaak binnen om voldoende voorraad aan te maken om de winter te doorkomen. Zeker als je overgewicht hebt of chronische ontstekingen die het moeilijker maken om zonlicht om te zetten naar vitamine D. Supplementeren is dan zeker aanbevolen!

4 – Slapen en rusten

Genoeg slapen en rusten is een van de beste dingen die je kan doen om je immuunsysteem te optimaliseren. Zelfs als je maar een paar nachten slechter of minder slaapt kunnen de ontstekingen in je lichaam toenemen en de beschermende kracht van je immuunsysteem afnemen. Het is dus zeker een goed idee om vroeger te gaan slapen, langer te slapen en vaker te rusten in de winter.

5 – Gefermenteerde groenten en/of probiotica

70-80% van ons immuunsysteem bevindt zich in ons verteringsstelsel. Als er iets misgaat in je darmen, of je darmflora zijn niet in evenwicht, dan ben je veel vatbaarder voor virale en bacteriële infecties. Versterk je darmflora met probiotica en voed ze met gefermenteerde groenten. Hoe meer goede darmbacteriën je hebt, hoe minder plek voor de ziekteverwekkers!

6 – Lever

Lever is een multivitamine van Moeder Natuur. Het is zo ongeveer het meest voedzame ingrediënt ter wereld. Met 85 gram per week geef je je lichaam al een superboost! Ik gebruik dit het liefste in de vorm van boerenpaté die ik gewoon bij de slager koop.

7 – Drink voldoende

Ik ga niet zeggen dat je 2 of 3 liter per dag moet drinken, je dorstgevoel volgen is meestal wel voldoende, maar let er wel een beetje op dat je effectief naar je lichaam luistert! Als je uitdroogt, dan kan je immuunsysteem niet zo goed werken, omdat het vloeistof nodig heeft om voedingsstoffen te vervoeren en toxines af te voeren.

8 – Ga naar buiten

Het is misschien verleidelijk om thuis onder een warm dekentje te kruipen als het buiten koud en guur wordt, maar zoek regelmatig eens de natuur op. Omring jezelf met lekker veel frisse lucht en verse zuurstof.

9 – Maak plezier

Doe leuke dingen en zorg dat je blijft lachen. Lachen zorgt er namelijk voor dat je heel wat stoffen aanmaakt die je immuunsysteem nodig heeft om te blijven draaien. En da’s des te belangrijker als je last hebt van een winterdipje!

 

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Ik weet dat dit allemaal best overweldigend kan zijn. Als jij hier ook wel wat hulp bij kan gebruiken om te starten, om beter te leren plannen, om het vol te houden, als je steun wil van anderen, dan kan ik je aanraden om deze maand mee te doen met 100%Paleo!

100%Paleo is een 30-dagen programma in boekvormdat je helpt afkicken van suikers, je krijgt tonnen meer energie en kleine kwaaltjes verdwijnen. EN je immuunsysteem sterkt er dus ook van aan. Je krijgt van mij weekmenu’s, samen gaan we je voorbereiden (mentaal en praktisch), én – als je dat wil – ontvang je elke dag een mailtje om je te motiveren (en bij te leren over Paleo) en er is een leuke Facebookgroep met allemaal andere deelnemers.

Alle informatie kan je hier vinden.