Er zijn honderden manieren om aan Paleo te doen. Veel Paleo-bloggers spitsen zich specifiek toe op een eigen “manier” en sommigen worden een guru binnen hun eigen mini-niche. Nuja, mini… De blog van Mark Sisson, “Mark’s Daily Apple” over Primal Living bijvoorbeeld kan je bezwaarlijk nog mini noemen natuurlijk…

Maar zoveel verschillende Paleo-regels, dat maakt het voor een beginnen natuurlijk moeilijk om te weten wat nu wel en niet mag. Als je nu had gehoopt dat ik met een magisch antwoord zou tevoorschijn komen, dan moet ik je teleurstellen.

Er zijn net zoveel verschillende manieren van Paleo, omdat elke mens opnieuw anders is. Daarom is mijn manier niet noodzakelijk jouw manier. Want niet alleen jouw DNA is anders dan dat van mij, maar jij bent ook anders opgevoed, leeft op een andere plaats, je hebt andere gewoontes, … Kortom, jouw lichaam verwacht gewoon andere dingen dan dat van mij.

Natuurlijk, elke dag een volle doos Dinosaurus-koeken (of zijn het nu Aztec-koeken?) binnenspelen is voor niemand goed en we moeten allemaal meer groenten eten. Tot zover is iedereen het wel eens. Maar wat zijn nu de verschillende mogelijkheden en methodes?

Eliminatiediëten

Ik zie Paleo in de eerste plaats als een startpunt om uit te zoeken wat er wel en niet werkt voor jouw lichaam, om opnieuw te leren luisteren naar je lijf. Als een tijdelijk eliminatiedieet dus waarna je zelf makkelijk kan beslissen hoe jouw dieet er hoort uit te zien. Daarop heb ik ook 100%Paleo gebaseerd, 30 dagen strikt Paleo eten om af te kicken van suiker en opnieuw contact te krijgen met je lichaam (en dat je onderweg nog wat kilo’s verliest is ook leuk natuurlijk).  Daarna schakelen veel mensen over op een eigen vorm van Paleo, en of ze dat dan nog Paleo noemen of niet… wat maakt het uit?

Primal, Paleo of Weston A. Price?

Primal is een term die geclaimd wordt door Mark Sisson. Primal is een iets minder extreme vorm van Paleo: zo mag je er bijvoorbeeld wel zuivel eten en alcohol drinken, hoewel in beperkte mate. Paleo heet iets strikter te zijn rond zuivel en alcohol, maar ook hier is het spectrum eigenlijk heel breed. Tenslotte is er ook het Weston A. Price dieet dat zich baseert op hoe “primitieve” stammen overal ter wereld nu eten en leven.

Met of zonder nachtschades?

Internationaal is de consensus intussen al een tijdje: ja, nachtschades zijn Paleo. Ik sluit me hier helemaal bij aan, en je kan in dit artikel lezen waarom.

(Voor wie het in Keulen hoort donderen: nachtschades zijn onder andere tomaten, paprika’s, aardappelen, …)

Koolhydraten, vetten en proteïnes

Paleo houdt zich eigenlijk helemaal niet bezig met de verhoudingen in macronutriënten. Wanneer we terugkijken naar de oermensen hadden die een compleet verschillend dieet naargelang waar ze leefden. Zo leven de Kitavans in Malenesia ook nu nog voor 70% op koolhydraten, terwijl de Inuït 90% van hun caloriën uit vet haalden.

In principe kan alles, zolang je maar rekening houdt met wat jouw lichaam nodig heeft, of dat nu low-fat of low-carb is. Ikzelf eet het liefste low-carb (tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag), ik eet dus vrij weinig zoete aardappelen en dergelijke. Zo voel ik dat mijn vet sneller en makkelijker verbrandt terwijl ik wel voldoende energie aanhoud. Maar zoals gezegd, misschien is dat voor jou weer helemaal anders.

De 80/20-regel

Vele Paleo-mensen houden een 80/20-regel aan. Maar zelfs de definitie van deze regel verschilt vaak. Voor de een betekent dit dat ze 80% van de tijd Paleo eten, en de andere 20% pizza, pasta en veel bier. Anderen bekijken het eerder als 80% heel strikt en 20% Paleo-proof gebakjes, een glaasje rode wijn, … Nog anderen eten 95 tot 100% van de tijd strikt Paleo, gewoon omdat ze anders ziek worden. Persoonlijk vind ik het echt niet makkelijk om hier een evenwicht in te vinden, al komt dat grotendeels omdat ik een geheelonthouder ben, zoals in een vorige blogpost al ter sprake kwam.

 

Zoals je ziet, is er (wat mij betreft) zeker niet één juiste manier om Paleo te doen. Ik probeer vooral te doen wat mij gezond en gelukkig maakt! En de beste manier om te weten te komen wat jouw manier is? Dat blijft volgens mij wel een eliminatiedieet zoals 100%Paleo

 

fb-groep