Het “Paleo dieet” is in eerste instantie gebaseerd op wat de oermensen meer dan 10 000 jaar geleden aten. Da’s waar. En ik snap dan ook dat daar weleens wat gezonde scepsis over is. Want de oermens die werd toch helemaal niet oud? En hoe kan je nu precies weten wat de oermens precies at? En is het niet bewezen dan oermensen ook brood en granen gegeten hebben? En je kan toch helemaal niet meer eten zoals 10 000 jaar geleden want onze ingrediënten zijn toch ook geëvolueerd? Die vragen en twijfels bij het Paleo dieet wil ik vandaag graag beantwoorden.

Oermensen werden toch helemaal niet oud?

Leugens. OK, heel veel oermensen overleefden hun kindertijd niet. Maar hoeveel kans denk je dat jij zou maken in de oertijd? Je zou al heel wat geluk nodig hebben om je geboorte te overleven zonder een ziekenhuis in de buurt. Daarna moet je een resem  kinderziektes overleven (want ja, medicijnen waren er ook nog niet echt). Ging je eenmaal op jacht, dan liep je enorm veel risico’s om gedood te worden. En stel dat je een been zou breken, hoe lang denk je dat je dan zou overleven in een groep die geen vaste thuis heeft? Juist ja, het leven van een oermens zat inderdaad vol gevaren die we nu niet meer hoeven mee te maken. En dat zorgde ervoor dat hun gemiddelde leeftijd véél lager was dan die van ons nu. Maar een oermens die dat allemaal overleefde, die werd oud. Niet zomaar oud, zoals de moderne mens, maar gezond oud. En dan plots, bam, op een dag viel hij dood neer. Zo wil ik ook oud worden, zonder dementie, zonder diabetes, zonder rolstoel, zonder welvaartsziekten.

Maar oermensen aten toch wel granen en brood?

Ik weet het, sommige oermensen aten af en toe ook brood of granen. Maar hoe makkelijk denk je dat het vroeger was om brood te maken, zonder machines? Het was een zéér tijdrovend werkje, niet iets dat ze bepaald elke dag konden doen. Bovendien was het graan uit die tijd absoluut niet het graan dat we nu kennen, zo zat er toen véél minder gluten in (het goedje dat deeg zo heerlijk doet samenkleven) en was het veel moeilijker te oogsten. Mensen hebben granen zo geteeld dat ze veel lekkerder geworden zijn, maar helaas ook een stuk ongezonder. En van deze ongezonde granen eten we ondertussen ook zó ongelofelijk veel te veel dat er steeds meer mensen zijn met een glutenintolerantie.

Bestaat Paleo voeding eigenlijk wel nog?

Nee, de voeding die onze voorouders aten, die bestaat niet meer. Zo goed als alle voedingsmiddelen die nu beschikbaar zijn, bestonden meer dan 10 000 jaar geleden helemaal niet. Onze huidige koeienrassen bestaan nog niet zo lang. Fruit en groenten worden heel selectief geteeld om mooier/ronder/zoeter/groter/… te zijn. Dat oogt mooier in de supermarkt, of het is makkelijker om te oogsten, of minder vatbaar voor ziektes. En bij dat selectieproces zijn al heel wat nutriënten verloren gegaan. Maar we doen ons best met wat we hebben. Zo is het een stuk gezonder (en goedkoper) om te kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten. En als je daarbij een boer in je buurt kan steunen is het een dubbele win!

Hoe kan je nu weten wat de Paleo mens precies at?

Kijk, helemaal exact gaan we dat nooit weten, er bestaat heel wat research over, maar dat kan nooit het volledige verhaal vertellen geloof ik. We weten wel wat traditionele stammen ter wereld aten (en nog steeds eten). En we weten ook dat dat van regio tot regio énorm kan verschillen. Maar om helemaal eerlijk te zijn interesseert mij dat niet zoveel. Wat mij echt interesseert is hoe mijn lichaam reageert op voeding (koolhydraatarm en -rijk, bijna vegetarisch of zeer proteïnerijk, ’t bestond allemaal). Het verhaal van de oermens, en traditionele culturen heeft mij geïnspireerd om anders te gaan eten. Maar vervolgens ben ik gaan experimenteren op mezelf: wat werkt wel en wat niet? Hetzelfde geldt voor wetenschappelijke studies. Er bestaat geen enkele studie, of je vindt er wel eentje die het tegendeel beweert. Wat moet je nu geloven? Tsja, kijk, ik lees veel. Heel veel. En op die manier probeer ik logische conclusies te trekken. Maar wat misschien voor 95% van de bevolking geldt, geldt daarom nog niet voor jou of mij. Dus wat een bepaalde studie ook zegt, ik let vooral op hoe mijn lichaam reageert. Want mijn gezondheid, daar gaat het om.

Probeer ik nu een oermens na te doen?

Nee, met een Paleo levenswijze probeer ik helemaal niet de levenswijze van de oermens te kopiëren. We weten ongeveer wat de oermens vroeger at en hoe hij leefde, en daar proberen we lessen uit te trekken die we kunnen toepassen in ons moderne leven. We kiezen voor echt eten, zo weinig mogelijk stress, zo veel mogelijk plezier, beweging en buitenlucht. Daarom heb ik me aangesloten bij een voedselteam, om dichter bij de bron van mijn voedsel te komen. Daarom zet ik een pomodoro wekker om elke 30 minuten eventjes rond te wandelen (en bijvoorbeeld de was op te hangen) in plaats van 4 uur lang op mijn stoel te blijven zitten.

Maar een Paleo leven, dat wil niet zeggen dat ik een lekkere mango zou afslaan(die mijn voorouders nooit konden eten omdat het hier natuurlijk niet kan groeien). Of dat ik geen computerwerk meer wil doen. Ik probeer de paleo principes gewoon zo goed mogelijk te incorporeren in mijn leven zodat ik daar gezonder van kan worden. Je kan daar heel ver in gaan, maar dat hoeft niet per sé. Je kiest zelf hoe ver je daar in gaat en welke keuzes je maakt.