We krijgen vaak de vraag “Paleo is zo duur! Mijn budget kan dat nooit aan, wat moet ik doen?” op Facebook of per mail.

Als studente weet ik daar natuurlijk alles van, aangezien mijn budget echt niet zo groot is, maar Paleo wel hoog op het lijstje staat. Ik (Andrea) heb op die manier uitgerekend dat ik voor 4,52 euro per dag Paleo kan eten, dat is minder dan 5 euro! Nieuwsgierig hoe? Lees dan snel verder.

Houd alle promoties in de gaten

Dit zou geen verrassing moeten zijn. De supermarkt heeft regelmatig promoties in de stijl van 1+ 1 gratis, 25% kassakorting enzovoort. Ik kijk persoonlijk op de website van mijn keten (die nu dat ik in Nederland woon, vaak Albert Heijn is), waar dat de meest actuele promoties al opstaan zodat je weet waar je aan toe bent.

Ik koop vaak dingen als verse groenten (daar heb je bij Paleo toch nooit genoeg van!) of lang-houdbare dingen zoals tonijn in blik, boter, azijn, knoflook, passata en kruiden op deze manier.

Je diepvries is je beste vriend

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe dat mijn vriezer mijn leven en portemonnee al vaak gered heeft. Regelmatig ga ik ’s avonds laat pas naar de winkel (19-20 uur, nadat ik van de faculteit naar huis ga) en dat is ook net wanneer dat het winkelpersoneel bezig is met producten met een korte datum te bestickeren voor korting (tussen de 35 en 50% meestal).

Op dit moment koop ik vlees voor 10, want dat is iets dat vaak toch echt wel aantikt (zeker als je net als ik graag beter vlees hebt voor zowel dierenwelzijns- als gezondheidsaspecten).

Vervolgens gooi ik ¾ in de vriezer, omdat ik het anders nooit op ga krijgen voor dat het voorbij de datum is.

Ook zijn dingen als een zak diepvriesgroenten (en fruit) vaak een pak goedkoper dan hun verse variant. Iets minder lekker, dat wel, maar ook wel gemakkelijk.

Vis uit de diepvries is vaak ook goedkoper dan verse vis.

Ga naar de markt

Niet iedereen heeft een wekelijkse dorpsmarkt waar hij of zij heen kan, maar als dit wel het geval is, raad ik je ten zeerste aan om daarheen te gaan. Ik koop op mijn lokale markt groenten en fruit aan spotprijzen (3 avocado’s voor een euro, wat?!) en bespaar ook nog eens mega op plastic verpakkingen door mijn eigen katoenen zakjes mee te nemen, dubbele winsituatie!

Hier ga je ook vers vis, vlees, eieren etc. kunnen krijgen voor een pak minder geld dan in de winkel (en je steunt de lokale economie en boeren nog net iets meer ;-)).

Wees voorbereid

We zeggen het zo vaak, het is bijna onze mantra geworden. Als je onvoorbereid hieraan begint, dan gaat het fout. Maak boodschappenlijstjes (en houd je eraan!), doe geen impulsaankopen, plan op voorhand wat je gaat maken en houd alle dingen die kunnen bederven op korte termijn dicht bij je (het is echt té jammer om iets weg te moeten gooien…).

Weet ook welke groenten en fruit wanneer in seizoen zijn, dan zijn ze het goedkoopst! Je zal mij bijvoorbeeld nooit avocado’s in november of mandarijnen in maart zien kopen. Beter voor mens en milieu 😉

De meeste momenten waarop ik ver over mijn budget ging, was tijdens examenperiodes dat ik weinig kookte en soms een wok ging halen of in de cafetaria van mijn faculteit iets te eten moest nemen. Het is het vaak niet waard (ook Paleo eten is dan niet zo vanzelfsprekend), kost veel en brengt regelmatig veel meer afval met zich mee.

Relativeer en accepteer

Dit gaat op voor veel situaties binnen Paleo en binnen budgetteren. Er gaan dagen zijn dat je over je budget zit (omdat je bijvoorbeeld écht zin had in die notenmix met kokosyoghurt) en dat is helemaal niet zo erg. Ik geef graag een euro of twee uit aan goede koffie na een les of tijdens de lunch met vrienden en dat is ook waarom ik zo hard let op mijn budget voor thuis.

Accepteer dat als je budgetteert op eten, het wellicht minder interessant zal zijn dan als je allemaal speciale ingrediënten kunt kopen. Paleo baksels zijn niet echt aan de orde vanwege hun vaak dure ingrediënten en hetzelfde geldt voor exotische groenten of fruit, speciale oliën, luxevlees of dure noten.

Maar weet ook dat het echt niet erg is, en dat je echt van tijd tot tijd wel ruimte zult hebben voor een zak gerookte amandelen als ze eens in de promotie zijn bijvoorbeeld.

Don’t panic

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: Pieker er niet te veel over. Budgetteren is lastig, maar het wordt mettertijd een automatisme als je exact weet wat je waar en wanneer moet kopen en wat jouw persoonlijke zwaktepunten zijn.

Heb plezier in het koken en probeer uit de simpelste dingen iets lekker te maken (tip: kruiden zijn goedkoop maar kunnen een gerecht helemaal ondersteboven keren en fantastisch maken!).

Paleo is een vrije keuze en zou geen gigantische opgave moeten zijn, ongeacht je budget. Je zal misschien geen grasgevoerd vlees of biologische eieren kunnen kopen, maar Paleo is zeker geschikt voor elk budget.

Heb je nog vragen over Paleo en een klein budget? Of tips voor andere lezers? Reageer hieronder of laat het ons weten in de Facebookgroep!