Tandartsen, ik heb er een hekel aan. Dat zit zo: mijn orthodontist was een gemene bruut en ik heb eigenlijk nog nooit een fijne tandarts gehad. Nochtans heb ik eigenlijk best al sjans gehad met mijn tanden: mijn wijsheidstanden gingen er vlotjes uit en ik heb nog nooit een gaatje gehad. Nu ja, 5 jaar geleden had ik wel 2 hele kleine gaatjes, maar de tandarts vond het veel te vroeg om daar iets aan te doen. Hij heeft wel toen wel heel veel tandsteen verwijderd, en dat vond ik echt vreselijk. Ik weet het, da’s nogal overdreven want in feite is dat allemaal zo erg niet, maar ’t zit in mijn hoofd.

Intussen ben ik dus al 5 jaar niet meer naar de tandarts geweest (shame on me, ik weet het) en ik heb een deal gesloten met Gerrit dat ik eind deze maand een afspraak ga maken met de tandarts. Ik heb dus nog een kleine maand om mijn tanden tegen dan zo gezond mogelijk te maken. Want ik mag dan wel geen gaatjes hebben, mijn tanden zijn wel vrij gevoelig, eigenlijk niet wit genoeg, ik heb nogal wat tandsteen en mijn tandvlees bloedt bijna elke keer ik mijn tanden poets en ziet er ook niet overal even gezond uit. Toch wel wat werk aan de winkel dus.

Op een aantal paleo blogs had ik reeds gelezen over het boek “Genees tandbederf” dat alternatieve methodes beschrijft om je tanden (en tandvlees) in gezonde conditie te houden en zélfs om ze te remineraliseren. Heel zot vind ik dat, maar het zou redelijk aansluiten bij Paleo, dus ik was wel benieuwd. Ik kreeg het boek met kerst cadeau van mijn schoonbroer en kom er nu eindelijk toe om het te lezen.

Ikzelf ga deze maand dus beginnen met:

 • Oil pulling
 • Méér gezonde vetten, denk aan grasgevoerde boter (in principe makkelijk te vinden bij een boer in de buurt de komende maanden)
 • Méér vitamine D (dat wordt dus blokken in de zon, want ja, mei is blokmaand voor mij!)
 • Ik blijf gefermenteerde levertraan supplementeren voor vitamine A, D en omega 3.
 • Meer bottenbouillon & lever (om mineralen beter te absorberen)
 • Rauwe melk wordt ook aanbevolen, maar dat wil ik nu (nog) niet riskeren voor mijn darmen
 • Ik overweeg wel yoghurt te kopen bij een zuivelhoeve die ik ken.
 • Fruit telkens combineren met vetten en sowieso minder fruit eten (max 1 stuk per dag)
 • Geen witte suikers, maar bij uitzondering weleens rauwe honing en maple syrup (als toetje of verwennerij, maar niet regelmatig dus)
 • Meer vis (omega 3 + fosfor)
 • Meer eieren (gezonde vetten + fosfor + cholesterol) – maar enkel van gezonde kippetjes
 • Geen tafelzout, maar himalaya of keltisch zeezout
 • Experimenteren met zelfgemaakte tandpasta / natuurlijke tandpasta

Hier kan je enkele ervaringen lezen van andere bloggers:

Veel van deze dingen deed ik dus sowieso al sinds ik paleo eet, maar sommige zijn nieuw of meer extreem. Benieuwd wat het oplevert! Zodra het boek uit is, schrijf ik zeker nog een korte samenvatting/review met de beste tips uit het boek. Hopelijk krijg ik straks goede punten van mijn tandarts. Trouwens tips voor een vriendelijke tandarts in centrum Gent zijn meer dan welkom 🙂