Een van mijn klanten stuurde me gisteren dit artikel door. Zoals gewoonlijk – een artikel met heel wat vooroordelen en slechte conclusies. Meestal haal ik dan eens mijn schouders op en ga ik weer verder met mijn dag. Vandaag wil ik graag eens ingaan op alle problemen en fouten in het artikel.

“Het Paleo-dieet is tegenwoordig hipper dan ooit. Met de eerste Paleo-vestiging in Mijn Pop-up Restaurant komt het dieet volop onder de aandacht. Maar val je er ook daadwerkelijk van af?

Dat blijkt in de praktijk zwaar tegen te vallen. Maar hoe komt dat? Want met de nadruk op vlees en groenten en het vermijden van koolhydraten claimt het dieet net voor een gezondere én slankere levensstijl te zorgen.”

=> Hm nochtans lijkt afvallen bij 95% van mijn klanten helemaal geen probleem te zijn. Hoe komen zij bij deze conclusie? Journalisten en geïnteresseerden, lees zeker even dit artikel: “Why Paleo should be ranked #1 of all weightloss diets” met referenties naar wetenschappelijke studies.

“Neanderthaler
Het motto van Paleo? Als de Neanderthaler het niet at, dan jij ook niet! Het enige wat je mag eten is voeding die je zelf had kunnen jagen of verzamelen, zoals vees, vis, gevogelte, fruit en groenten. Op die manier vermijd je bewerkt voedsel én eet je meer groenten. Ideaal om af te vallen, toch?”

=> Paleo heeft helemaal niks te maken met de Neanderthaler. Onze levenswijze is geïnspireerd (niet gebaseerd) op de oermens. De Homo Sapiens. En zoals ik net al zij: wat zij aten is voor ons inspiratie, niet religie, geen dogma. De belangrijkste criteria voor Paleo zijn wetenschap en de reactie van je eigen lichaam op voedingsmiddelen.

Niet genoeg groenten
In de praktijk loopt dat echter heel anders. Veel mensen die het Paleo-dieet volgen, eten namelijk helemaal niet genoeg groenten. In plaats daarvan snacken ze veel tussendoortjes zoals noten, avocado’s, oliën en tal van proteïnen. Het resultaat? Meer gewicht dan eigenlijk de bedoeling was.”

=> Dat is toch niet de schuld van het Paleo principe? Als mensen hun weight watchers punten spenderen aan pizza’s en ijsjes – is dat dan de schuld van weightwatchers? Of van degene die de principes misbruikt om slechte gewoontes in stand te houden?! Ik ga niet ontkennen dat er veel mensen zijn die een foute start maken met Paleo (ik zie ze vaak genoeg in mijn mailbox), maar de fout ligt niet bij Paleo. Ik zou mensen die niet afvallen aanraden om ofwel meer research te doen, ofwel om een gezondheidscoach of diëtiste te zoeken die hen hierbij kan begeleiden.

Toegegeven, je kan best wat verschillende versies vinden van Paleo (al dan niet met nachtschade bijvoorbeeld), maar allemaal zullen ze de nadruk leggen op groenten en gezonde vetten, terwijl snacken veelal wordt vermeden.

Te veel calorieën
En tweede valkuil zijn de calorieën. Het is geen geheim dat gewichtsverlies te maken heeft met de calorie-inname. Het probleem van Paleo is dat het geen vaste regels heeft wanneer het rond calorieën draait, waardoor je dikwijls nog steeds te veel calorieën binnenkrijgt en dus niet afvalt. Als je dus gewicht wil verliezen, zal je nog steeds calorieën moeten tellen (én zorgen dat je genoeg groenten eet).”

=> Dat je met Paleo je caloriën reduceert klopt, dat is dan ook geen wonder als je kijkt hoe de gemiddelde Vlaming eet. Maar je hoeft nog steeds niet te tellen, gewoon de Paleo principes volgen is meer dan voldoende. Ik kan je daarvoor zeker deze blogpost aanbevelen: “Hoe Paleo ben jij écht?”

 

Conclusie?

Als je wil afvallen (en liefst ook gezonder worden) met Paleo, doe dan je research. Kijk wat Paleo écht inhoudt. Kom je er op je eentje niet uit, vraag dan advies aan iemand die er iets van kent. Maar leg de schuld niet bij Paleo.

En een kleine opmerking aan journalisten die dit soort flutartikelen schrijven en kopiëren: doe alsjeblieft een keertje je research. Je hoeft niet pro-paleo te worden, maar zorg dat je op z’n minst toch de feiten juist kan weergeven… Ik werk met plezier mee aan jouw artikel!