De sterke aroma’s van mediterrane kruiden gemengd met de geur van gebraden vlees transporteren je in een oogwenk terug naar je vakantie in Griekenland. Dit typische gerecht vinden kinderen zo leuk om met de handen te eten dat ze er graag een heel bord rauwkost bij smikkelen.

~Catharina

Recept Afdrukken
Griekse souvlaki's
Maaltijd Hoofdgerecht
Porties
grote souvlaki's
Ingrediënten
Voor de souvlaki's
  • 200 g varkensvlees of rundsvlees, in blokjes gesneden
  • 1 ajuin
  • 1 paprika
Voor de marinade
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 tl oregano
  • 1,5 tl tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 3/4 tl zeezout
  • 1/2 tl peper
  • 1 el peterselie gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 kleine citroenen enkel het sap
Maaltijd Hoofdgerecht
Porties
grote souvlaki's
Ingrediënten
Voor de souvlaki's
  • 200 g varkensvlees of rundsvlees, in blokjes gesneden
  • 1 ajuin
  • 1 paprika
Voor de marinade
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 tl oregano
  • 1,5 tl tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 3/4 tl zeezout
  • 1/2 tl peper
  • 1 el peterselie gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 kleine citroenen enkel het sap
Instructies
  1. Meng alle kruiden door mekaar in een kom, doe het sap van de citroen, de geperste knoflook en de olijfolie erbij. Dit is je marinade.
  2. Snijd het vlees in blokjes van drie à 4 cm. Leg de blokjes vlees in de kom met de marinade en meng het allemaal goed door elkaar, zodat het vlees langs alle kanten bedekt is. Laat enkele uren marineren in de koelkast. Je kan dit ook een dag van tevoren al doen.
  3. Zet de oven op de grill-stand of maak de barbecue aan.
  4. Snijd de ui en de paprika in stukken. Voor de ui ga je best zo te werk: snij hem in kwarten en snijd deze kwarten opnieuw in de breedte doormidden.
  5. Neem een paar houten of metalen spiesjes en rijg hierop om en om stukjes vlees, paprika en ui.
  6. Leg de souvlaki’s op de barbecue of onder de grill en laat aan elke kant drie à vijf minuten garen.
Notities

Tip!

  • Serveer de spiesjes met komkommersalade, zoete tomaatjes en een keuze aan salades. Voor wat extra vulling, leg je enkele (zoete) aardappels bij op de grill.
  • Hou je meer van kleine spiesjes, snijd het vlees dan in blokjes van ongeveer tweeënhalve centimeter, en maak van bovenstaande hoeveelheid meerdere souvlaki’s.