Van kip wordt vaak gezegd dat je ze hard genoeg moet doorbakken omdat het rauwe vlees salmonella zou kunnen bevatten (en waarschijnlijk ook omdat het niet lekker is). Helaas zorgt dat ervoor dat de kip die je op je bord krijgt vaak te hard gebakken en helemaal uitgedroogd is. De kippenborsten die je in de gewone supermarkt koopt bevatten namelijk redelijk wat water en dat water loopt eruit als je hem te lang laat bakken. Je kan dan biokippenvlees gaan kopen, maar dat kost je al snel 25 euro per kilo. Of je kan de methode in deze blogpost toepassen om de kip van 9 euro per kilo uit de supermarkt toch lekker en sappig te maken.

De truc zit hem in het snijden van dunne filets, die je dan traag, gecontroleerd en licht kan bakken. Dus geen dikke filet in de pan en geen hoop blokjes waar je in roert. Ik leg de kippenborst op m’n snijplank, plaats mijn hand er plat bovenop en snij met een groot vleesmes de kip horizontaal in 2 of 3, zodat je stukjes hebt van een halve tot 1 cm dik. Daarna snij ik ze nog eens in kleinere stukken van een 5-8 cm lang. Vervolgens bak ik ze in batches op een zacht vuurtje (stand 6 van de 9 bij ons), zodat elke filet mooi de pan raakt, en ze niet in hoopjes op elkaar liggen (zoals bij kippenblokjes vaak het geval is). Zo kan je na een 3 tot 5-tal minuten de filets omdraaien en de andere kant goudbakken. De stukjes kip die klaar zijn gaan op een bord, eventueel wat extra ghee toevoegen in de pan en de volgende lading gaat erin. Als ze allemaal gebakken zijn gaan ze nog even 2 minuten in de pan om terug wat op te warmen.

Recept Afdrukken
Peking Kip
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg kippenborstfilets
  • 125 ml coconut aminos
  • 125 ml honing (rauw)
  • 1/2 sinaasappel enkel het sap
  • 50 ml tomatenpuree
  • 1,5 el geroosterde sesamolie
  • 1 el gember vers geraspt
  • 1 tl chilivlokken
  • peper en zout
  • sesamzaadjes
  • verse koriander gesnipperd
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg kippenborstfilets
  • 125 ml coconut aminos
  • 125 ml honing (rauw)
  • 1/2 sinaasappel enkel het sap
  • 50 ml tomatenpuree
  • 1,5 el geroosterde sesamolie
  • 1 el gember vers geraspt
  • 1 tl chilivlokken
  • peper en zout
  • sesamzaadjes
  • verse koriander gesnipperd
Instructies
  1. Eerst maken we de saus: Voeg de coconut aminos, de honing, het sinaasappelsap, de tomatenpuree, de sesamolie, de gember, en de pili pili samen in een kom en roer dit door elkaar. Kruid af met wat peper en zout.
  2. Snij de kip zoals hierboven beschreven in dunne filets en smeer elk stukje in met wat van de saus. Ik leg ze gewoon op een bord en doe er met een lepel een klein beetje saus over.
  3. Doe je saus in een pannetje en breng op een licht vuurtje aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes inkoken tot het wat vaster van structuur is. Wie graag dikke saus heeft kan het langer laten inkoken.
  4. Warm ghee op in een pan en bak de gemarineerde kippenfilets aan beide kanten op een zacht vuurtje in batches, zodat elke filet mooi zijn plaatsje heeft in de pan.
  5. Als alle kippenfilets gebakken zijn gooi je ze allemaal terug even in de pan zodat ze lekker warm zijn, en afhankelijk van je voorkeur meng je de saus door de kip of zet je ze apart op tafel.
  6. Strooi er wat sesamzaadjes en eventueel verse groene kruiden over.
Notities

Dien op met bloemkoolrijst.