Recept Afdrukken
Rosbief met in de oven gegaarde wortelen
Porties
porties
Ingrediënten
  • 750 g rosbief
  • 1 lapje spek of rundsvet
  • 2 sjalotjes overlangs in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 1 bouquet garni (tijm, laurier en rozemarijn)
  • 2 kruidnagels
  • 1 kg wortelen van verschillende kleuren en grootte, geschild
  • 5 cm gember geraspt
  • 1/2 bol knoflook overlangs doorgesneden
  • enkele takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • ghee
Voor de wortelmarinade
Voor de vleessaus
  • 1 scheutje porto
  • water
  • 1 el arrowroot (of tapioca)
Porties
porties
Ingrediënten
  • 750 g rosbief
  • 1 lapje spek of rundsvet
  • 2 sjalotjes overlangs in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 1 bouquet garni (tijm, laurier en rozemarijn)
  • 2 kruidnagels
  • 1 kg wortelen van verschillende kleuren en grootte, geschild
  • 5 cm gember geraspt
  • 1/2 bol knoflook overlangs doorgesneden
  • enkele takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • ghee
Voor de wortelmarinade
Voor de vleessaus
  • 1 scheutje porto
  • water
  • 1 el arrowroot (of tapioca)
Instructies
  1. Haal het vlees een half uurtje voor de bereiding uit de koelkast tijdig uit de koelkast en kruid het met peper en zout.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Meng de wortelen met de marinade en zet apart.
  4. Neem een pot die in de oven mag en zet hem op het vuur met een grote klont ghee.
  5. Laat het vlees aankorsten in de pot. Zorg dat alle zijden een korstje hebben.
  6. Haal het aangekorste vlees uit de pot en doe er de sjalotjes en de look in. Roer even door de boter en leg er dan het vlees bovenop.
  7. Leg het spek of het lapje rundervet bovenop de rosbief, doe de bouquet garni en de kruidnagels bij, leg het deksel op de pot en zet in de oven voor 20 minuten.
  8. Leg de gemarineerde wortels in een ingevette ovenschaal. En schuif het ook in de oven voor ongeveer 35 min. (controleer de gaarheid met een mes of vork).
  9. Als het vlees gaar is haal je de pot uit de oven. Verwijder het spek en leg het vlees, gewikkeld in alufolie omgekeerd op een schaal. Het vlees moet even lang rusten als het in de oven heeft gezeten!
  10. Terwijl het vlees rust en de worteltjes aan het garen zijn in de oven maken we de saus met de braadresten van het vlees.
  11. Haal de kruidnagels en het bouquet garni uit de pot en zet hem op een klein vuurtje. Voeg er een scheutje porto aan toe, laat de alcohol verdampen en doe er ook nog een scheutje water bij. Maak alle aanbaksels los.
  12. Je kan de saus binden met het zetmeel. Los hiervoor 1 el zetmeel op in 100 ml water en voeg dit geleidelijk en onder voordurend roeren toe aan de saus tot ze voldoende gebonden is naar jouw smaak. Proef en geef extra pit met peper en zout.
  13. Serveer met de worteltjes en de malse rosbief.
Notities

Tip: Men rekent normaal 25 min. voor 1kg vlees. Je kan de gaarheid ook meten met een speciale thermometer. Tussen 50 en 55 is de rosbief saignant. Tussen 55 en 60 heb je rosé.