Sommige gelukzakken kunnen meteen met het hele gezin overschakelen op Paleo, maar eerlijk is eerlijk: bij de meesten is dat niet het geval. Ik krijg dan ook heel vaak mailtjes van: “Is dat wel doenbaar? Ik heb echt geen zin om elke dag twee potjes te gaan koken!” Velen voelen zich ook wat eenzaam, onbegrepen en soms zelfs ambetant omdat hun huisgenoot, partner, kinderen, … niet willen meewerken.

Eerst en vooral: natuurlijk is Solo Paleo wél doenbaar! Maar je moet misschien wel je verwachtingen een beetje bijstellen, je plannen een beetje aanpassen en vooral: hulp durven vragen van je gezin! Het is niet omdat ze niet meteen meestappen in je Paleo-avontuur, dat ze je ook werkelijk gaan saboteren. Tussen die twee uitersten ligt een wereld van mogelijkheden. Vandaag neem ik je mee in die wereld 😉 Zo kan jij ook binnenkort een vlotte start nemen met Paleo.

De eerste regel is:

Je hoeft énkel jezelf te overtuigen.

Jij bent de enige die voeding in je mond kan steken (nu ja, dat hoop ik toch ;-)). Jij bent dan ook de enige die beslist wat je werkelijk wil eten. Wat de rest van je huishouden ook eet, zij hebben niks te maken met wat er uiteindelijk in jouw maag belandt.

Dat geldt ook voor de anderen in jouw huishouden. Je kan hen niet tegen hun zin gaan overtuigen. Dat kost héél véél energie, energie die je beter kan steken in jouw nieuwe gewoontes. Nieuwe gewoontes opbouwen is namelijk al lastig genoeg, je wil dat niet nog lastiger maken door je zorgen te maken over anderen. Bovendien is het ook meestal zinloos om anderen tegen hun zin te gaan overtuigen.

Dus overtuig jezelf, zorg dat je jezelf goed kan motiveren en wie weet overtuig je hen op termijn met je inspirerende voorbeeld naarmate je steeds gezonder, slanker, fitter, energieker, vrolijker, … wordt. Er is geen meer inspirerend voorbeeld mogelijk dan jij die enthousiast lekkere paleo maaltijden eet, daarvan geniet én er zichtbaar beter van wordt.

Vraag hulp!

Het is niet omdat je huisgenoten niet met jou gaat mee eten, dat ze je niet willen steunen. Voor je hulp vraagt, kan je hen duidelijk uitleggen waarom dit zo enorm belangrijk is voor jou en dat hun steun daarom onmisbaar is als jij wil slagen in je nieuwe gezonde gewoontes.

Je zou hen kunnen vragen om:

  • Hun snoep en traktaties voor jou te verbergen, zodat je ze niet per ongeluk tegenkomt
  • ’s Avonds voor TV niet een zak chips boven te halen
  • Af en toe te helpen in de keuken
  • ’s Avonds gewoon te eten wat jij gekookt hebt (eventueel met nog wat rijst, pasta, brood, … erbij)
  • Af en toe voor jou te koken (zolang jij maar het recept aanlevert)
  • ’s Morgens zelf hun ontbijt en lunch klaar te maken, zodat jij niet in verleiding hoeft te komen
  • Je op moeilijke momenten te herinneren aan je motivatie zodat je niet toegeeft aan verleidingen

Vind lotgenoten (online)

Het is belangrijk dat je ook kan praten met mensen die hetzelfde meemaken / meegemaakt hebben als jij. Zij begrijpen beter waar je doorheen gaat, en welke moeilijke momenten je mag verwachten.

Je kan een vriend(in) zoeken die met je mee wil doen, en misschien kunnen jullie zelfs een keertje per week een kookmiddag houden samen. Als je maar iemand hebt die je kan bellen of sms’en als het dreigt fout te lopen, die jou kan inspireren om iets nieuws te proberen in de keuken en met jou kan vieren als je weer een reden hebt om trots te zijn op jezelf.

Maar je kan zeker ook online terecht. Zo is er de Belgische Paleo-Facebookgroep, of wanneer je Project30 doet, krijg je ook toegang tot een gesloten Facebookgroep voor deelnemers.

Praktische tips in de keuken

Jij weet het beste hoeveel tijd je hebt om te koken op wekelijkse basis. Wil je een berg nieuwe recepten uitproberen waar meteen ook het hele gezin van meeproeft? Of is het misschien toch makkelijker om je dagelijkse gerechten een beetje te “paleoniseren”? Laat jezelf zeker niet verleiden door de fantastische foto’s van recepten die je online ziet: een simpel stukje vlees met groentjes en een lekkere dressing is ook lekker en vaak pakken haalbaarder als je elke dag opnieuw vers wil gaan koken.

Kan je gezin ’s avonds gewoon met je mee-eten, in hoeverre staan ze open voor nieuwe ingrediënten en grotere groente porties? Meestal is het best makkelijk om in pasta en rijstgerechten voor jezelf courgettepasta en bloemkoolrijst te gaan gebruiken, zonder dat dat veel extra kooktijd vergt. Zo kunnen zij ook af en toe oude favorieten blijven eten. Maar eerlijk gezegd: Paleo eten is zo lekker, dat ze het vaak niet eens zullen merken dat het een specifiek Paleo gerecht is 😉

Als normaalgezien je partner kookt voor het hele huishouden, kan jij dan misschien een deel van de maaltijden overnemen, of hem/haar voorzien van een lijst met lekkere paleo-proof receptjes waaruit ze kunnen kiezen? Zo hoeven zij tenminste niet uit te zoeken wat je nu wel of niet kan eten.

Klaag niet

Dit is een moeilijke, vooral in de afkickfase, maar als je ook maar een schrijntje hoop hebt dat je ooit je huishouden zal overtuigen om ook Paleo te gaan eten dan mag je niet klagen. Nooit.

Jij wil Paleo eten, waardoor iedereen in het gezin zich in meer of mindere mate moet aanpassen aan jouw gewoontes. Ze doen dat (hopelijk) omdat ze jou graag zien, maar het is voor hen niet erg motiverend als jij je nieuwe gewoontes zelf niet echt lijkt te willen volhouden door constant te klagen en zagen of slechtgehumeurd rond te lopen.

Is dat eerlijk? Nee. Zeker niet als je je bedenkt dat je waarschijnlijk ook door een afkickfase heen moet. Maar bedenk je even: als jij constant loopt te klagen en duidelijk laat blijken dat je pasta, brood of kaas mist, hoe zullen zij dan ooit overtuigd raken dat Paleo goed zou kunnen zijn voor hen? Toon hen dat het wél doenbaar is.

Toch nood aan een klaagmuur? Ga langs bij een vriend(in) of gooi het online in een Facebookgroep. Wij begrijpen je en steunen je graag 🙂

Wees lief voor jezelf

Solo Paleo is niet makkelijk, zelfs als je alle steun krijgt van je gezin, dan nog moet je anders leren omgaan met restaurantbezoekjes, feestdagen, … Nieuwe gewoontes aanleren is hard voor iedereen, en het gaat met vallen en opstaan. Dat is OK! Wees niet te streng voor jezelf als het een keertje foutloopt, het is niet het einde van de wereld. Morgen beter! En vergeet niet waarom je begonnen bent met Paleo, herinner jezelf aan je motivatie, élke dag opnieuw. Je zal het nodig hebben 🙂

 

 

Dit waren mijn tips om Paleo te gaan eten zonder dat je gezin mee eet. Maar er zijn er vast nog meer, wat zijn jouw ervaringen en jouw tips? Schrijf ze hieronder neer, je helpt er vast een hoop andere lezers mee op weg 🙂