Souvlaki, dat is eigenlijk gewoon vlees op een stokje, met lekker veel kruiden erbij. Het kan met varken, zoals in dit recept, maar net zo goed met kip! En dan lekker grillen, in de pan, of op de barbecue.

Recept Afdrukken
Souvlaki met geroosterde trostomaatjes en salade
Maaltijd Hoofdgerecht, Salade
Porties
spiesjes
Ingrediënten
Voor de spiesjes
  • 2 varkenshaasjes van ongeveer 500 g
  • 4 el olijfolie
  • 1 citroen enkel het sap
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl oregano of wilde marjolein
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl peterselie fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 4 blaadjes laurier (verkruimel ze tot oreganoformaat)
  • peper en zout
Voor de salade
  • 100 g rucola
  • 100 g jonge slablaajes
  • 400 g trostomaatjes
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 stronkje witloof blaadjes gesnipperd
  • 1 avocado gepeld en in partjes gesneden
  • 1 bosje radijzen in lucifers gesneden
  • 1/2 komkommer geschild en in lucifers gesneden
  • 1 rode ajuin in fijne ringen gesneden
  • 1 bosje basilicum blaadjes fijngesneden
  • peper en zout
  • olijfolie
Maaltijd Hoofdgerecht, Salade
Porties
spiesjes
Ingrediënten
Voor de spiesjes
  • 2 varkenshaasjes van ongeveer 500 g
  • 4 el olijfolie
  • 1 citroen enkel het sap
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl oregano of wilde marjolein
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl peterselie fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 4 blaadjes laurier (verkruimel ze tot oreganoformaat)
  • peper en zout
Voor de salade
  • 100 g rucola
  • 100 g jonge slablaajes
  • 400 g trostomaatjes
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 stronkje witloof blaadjes gesnipperd
  • 1 avocado gepeld en in partjes gesneden
  • 1 bosje radijzen in lucifers gesneden
  • 1/2 komkommer geschild en in lucifers gesneden
  • 1 rode ajuin in fijne ringen gesneden
  • 1 bosje basilicum blaadjes fijngesneden
  • peper en zout
  • olijfolie
Instructies
Voor de souvlaki
  1. Maak 12 spiesjes van varkenshaasplakjes (80 gram per spiesje)
  2. Maak een marinade van de olie, het citroensap, knoflook en de groene kruiden. Breng op smaak met peper en zout
  3. Bedek het vlees met de marinade en zet de schaal afgedekt in de koelkast voor een drie à vier uur
  4. Bak de souvlaki gaar in de grillpan of op de BBQ.
Voor de salade
  1. Rooster de pijnboompitten goudbruin.
  2. Meng de jonge slablaadjes, rucola, radijsjes, komkommer, wiltloof, avocado en uiringen in een slakom.
  3. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
  4. Bestrijk de trostomaatjes met een beetje olijfolie en kruid ze met peper en zout.
  5. Rooster ze op de BBQ of zet ze in de oven op 180° voor een half uurtje.
  6. Bestrooi de tomaatjes met de gesnipperde basilicum en dresseer ze op de salade.
  7. Werk de salade af met de pijnboompitten.
  8. Serveer met de souvlaki.