De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag in de bus waarom je na een maand of langer Paleo te doen opeens bepaalde dingen, zoals gluten of melk of pinda’s, niet meer verdraagt als je ze toch eet.

Paleo moet je toch beter doen voelen en niet slechter? Laten we dus even wat duidelijkheid scheppen hierover.

Allergieën en intoleranties

Een allergie is een extreme immuunreactie tegen een bepaald bestanddeel in je voeding, die zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Doordat IgE antilichamen vrijkomen zodra je dit bestanddeel opeet of in sommige gevallen zelfs nog maar aanraakt, maakt je lichaam histamine aan die voor de symptomen van de reactie zorgt. Een defensiemechanisme dat soms erg gevaarlijke gevolgen kan hebben.

Door een maand lang voedsel te elimineren, ga je er nooit een rasechte allergie voor ontwikkelen, maar je kan wel opeens ‘lastige’ symptomen krijgen zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel of hoofdpijn.

We spreken dan over een ‘intolerantie’, wat veel moeilijker te definiëren valt en een waaier aan oorzaken heeft, de meest voorkomende zijnde je spijsvertering en je immuunsysteem in je darm.

Het is hier dat deze ‘willekeurige en plotse’ reacties op eten na een eliminatiedieet verschijnen, hoe komt dat?

Toxines en een lekke darm

Elk voedingsmiddel bevat een variatie aan toxines en antistoffen als natuurlijk verdedigingsmechanisme. Gluten, pesticiden zware metalen, lectinen en fytaat zijn hier enkele voorbeelden van. Al is de ene gevaarlijker dan de andere, je lichaam probeert zichzelf tegen alles te beschermen.

Nu kan je je inbeelden dat wanneer je lichaam constant met allerlei toxines gebombardeerd wordt (zoals het geval is in een standaard dieet), dat het te uitgeput is om overal op te kunnen reageren.

Als je de meestvoorkomende bronnen van inflammatie en irritatie uit je dieet verwijdert (zoals we bij Paleo doen), heeft je lichaam tijd om zichzelf weer te genezen en op krachten te komen.

Als je dan weer een stuk brood eet en hier gevoelig aan bent, kan het zijn dat je lichaam veel heviger reageert dan je gewend bent omdat je oftewel niet doorhad hoe slecht je het voor Paleo verteerde, oftewel geeft het eindelijk het signaal dat het al die tijd al wou geven, maar niet kon door de uitputting.

Toch is het niet altijd fijn om opeens op al die lekkere dingen te reageren, maar niet getreurd: vaak is het omkeerbaar en ligt de oorzaak bij een lekke darm. Als je door jaren van een slecht dieet een lekke darm hebt ontwikkeld, komen allerlei toxines in je bloedbaan terecht die daar helemaal niet horen (lectinen en gluten) die een immuunrespons opwekken.

Door een Paleodieet te volgen, waarbij de focus ligt op voldoende darm-genezende voeding zoals omega-3 vetten, collageen en micronutriënten, heeft je darm alle mogelijkheden om zichzelf weer op te bouwen, je microflora te balanceren en de darmwand weer te dichten.

Mettertijd zal je merken dat je dus weer bepaalde voeding terug kan eten, al verdroeg je ze initieel niet bij reïntroductie.  Zowel ik (Andrea) als Elke konden bijvoorbeeld meer dan een jaar echt niets van zuivel verdragen toen we met Paleo startten, maar eet nu zonder problemen af en toe kaas en yoghurt eten. Er is dus zeker hoop 😉

Intolerantietesten, helpen ze?

Het is een populaire optie, zeker als je niet weet waar je op reageert (het is niet altijd gemakkelijk, en ook niet elke keer hetzelfde) of als het erop lijkt dat je op voeding reageert die wél Paleo is (bijvoorbeeld nachtschades, noten of eieren). Hierbij testen ze meestal IgG waarden in je bloed.

Al kan deze test je een indicatie geven, hij is niet erg accuraat en soms is hij meer verwarrend dan informatief. Zo zal je IgG waarden voor iets wat je de laatste dagen een paar keer gegeten hebt altijd hoger liggen dan voor iets wat je al 2 weken nier meer gegeten hebt, ook al ben je er helemaal niet gevoelig voor. Een eliminatiedieet en trial-and-error strategie is veel betrouwbaarder.