Met wintergroenten werken wordt heel leuk als het recept erg simpel is en een lekker stukje vlees voor wat extra smaak kan zorgen. Voor dit gerecht vraag je bij de slager een klein beenhammetje. Het bot kan je later gebruiken om beenderbouillon van te maken. Deze hutsepot is een echte groenteschotel want het hammetje is er voornamelijk voor het aroma. Voor een volledige maaltijd kan je hier gerust nog wat spek of worst bij bakken.

Recept Afdrukken
Winterse hutsepot met beenhammetje
Maaltijd Hoofdgerecht
Porties
porties
Ingrediënten
  • 3 el reuzel of ghee
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g wortelen
  • 200 g knolselder
  • 200 g spruitjes
  • 200 g boterraapjes
  • 1 laurierblad
  • 1 el verse tijm
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder (of 3 kruidnagels)
  • zwarte peper
  • water
  • 1 el mosterd voor de afwerking
  • peterselie voor de afwerking
  • 1 beenhammetje
Maaltijd Hoofdgerecht
Porties
porties
Ingrediënten
  • 3 el reuzel of ghee
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g wortelen
  • 200 g knolselder
  • 200 g spruitjes
  • 200 g boterraapjes
  • 1 laurierblad
  • 1 el verse tijm
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder (of 3 kruidnagels)
  • zwarte peper
  • water
  • 1 el mosterd voor de afwerking
  • peterselie voor de afwerking
  • 1 beenhammetje
Instructies
  1. Schil en snijd alle groenten behalve de spruitjes in grove stukken van ongeveer 2-3cm en selecteer een kookpot van gemiddeld formaat.
  2. Verwarm het vet en voeg de uien toe. Pers de look erbij. Laat alles even fruiten en leg het hammetje in de pot. Zorg dat het langs alle kanten in het vet gewenteld wordt.
  3. Voeg de groenten, de kruiden en het zout toe en schenk er water bij tot alles voor de helft onder staat (afhankelijk van het formaat van je kookpot is dat ongeveer een halve liter water).
  4. Laat even opkoken en draai vervolgens het vuur terug tot minder dan de helft. Laat 20-30 minuten sudderen tot het vlees zacht is en makkelijk van het bot komt. Let erop dat het gerecht nooit droog komt te staan.
  5. Kruid af met zwarte peper. Ter afwerking kan je een lepel mosterd onder de groenten roeren en verse peterselie over de bordjes strooien.