Mitchel had het een tijdje geleden over ghee als alternatief voor kokosolie, en ik dacht meteen: tijd voor een how-to! Want ja, natuurlijk kan je ghee gewoon in de winkel kopen, maar als je het elke dag gebruikt, dan wordt dat al snel een dure oplossing vind ik. En als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf te maken, dan wil je gewoon niet anders meer!

Bonuspunten: tijdens de zomer is het héél makkelijk om bij de boer in je buurt een grote voorraad grasgevoerde boter aan te kopen, zodat je het hele jaar door voorzien bent van grasgevoerde ghee. Ik heb nu zo’n 10 kg in mijn vriezer zitten, en telkens mijn voorraadje ghee op is, haal ik gewoon wat pakjes uit. Vorige week maakte ik weer een nieuwe voorraad en nam ik foto’s van elke stap, zodat jij het straks ook kan!

Recept Afdrukken
Zelf ghee maken? Simpel!
Maaltijd Basisrecept
Porties
portie
Ingrediënten
  • 1 pak boter
Maaltijd Basisrecept
Porties
portie
Ingrediënten
  • 1 pak boter
Instructies
  1. Laat de boter smelten
  2. Verwijder het schuim, en blijf dit doen zodat de boter steeds klaarder wordt
  3. De ghee is klaar!
  4. Giet de ghee over in de potjes.
  5. Laat de ghee afkoelen.

 

Mitchel had het een tijdje geleden over ghee als alternatief voor kokosolie, en ik dacht meteen: tijd voor een how-to! Want ja, natuurlijk kan je ghee gewoon in de winkel kopen, maar als je het elke dag gebruikt, dan wordt dat al snel een dure oplossing vind ik. En als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf te maken, dan wil je gewoon niet anders meer!

Ghee_10Bonuspunten: tijdens de zomer is het héél makkelijk om bij de boer in je buurt een grote voorraad grasgevoerde boter aan te kopen, zodat je het hele jaar door voorzien bent van grasgevoerde ghee. Ik heb nu zo’n 10 kg in mijn vriezer zitten, en telkens mijn voorraadje ghee op is, haal ik gewoon wat pakjes uit. Vorige week maakte ik weer een nieuwe voorraad en nam ik foto’s van elke stap, zodat jij het straks ook kan!

ghee1Stap 1: laat de boter smelten

Je kan dit doen met een kleine hoeveelheid boter, maar ik vind het makkelijker als je veel boter ineens gebruikt. Hier had ik ongeveer anderhalve kilo, en je kan zien dat het allemaal net in mijn kookpot pas. Belangrijk is dat je je kookpot niet te groot neemt, want straks moet je heel voorzichtig met een lepel schuim eruit scheppen, en dat is toch moeilijker als de boord te hoog is.

Hier zie je dat mijn vuur nog hoog staat, maar zodra de helft van de boter (min of meer, het steekt niet nauw) gesmolten is, verlaag ik het vuur naar stand 4.

Stap 2: Verwijder het schuim

Ghee of geklaarde boter is eigenlijk puur vet: alle lactose, water en eiwitten gaan er dus uit. Het water kookt natuurlijk gewoon weg, maar de rest moet je er via het schuim afscheppen. Doe je dat niet, dan gaat het op de bodem karamelliseren. Ook goed, maar persoonlijk vind ik dat de pot dan moeilijk schoon te maken is…

Zodra je ziet dat er wat schuim begint te vormen kan je het voorzichtig wegscheppen met een lepel. Hou een kommetje of potje bij de hand om het schuim in te droppen.

ghee2

ghee3Stap 3: de boter wordt steeds klaarder

 Na ongeveer 40 minuten (en afhankelijk van hoeveel boter er in je pot zit) zal je zien dat de boter steeds doorzichtiger wordt, en er minder schuim naar boven komt. Zelf ga ik op dit moment voorzichtig door het vocht heen roeren, waardoor de restjes suiker op de bodem loskomen in plaats van karamelliseren, zo gaat het dan weer opnieuw schuimen en schep ik ook dit schuim af. Je kan de restjes evengoed op de bodem laten bruin worden, maar zoals gezegd: dan heb je wat meer moeite om de pot schoon te maken ????

Stap 4: De ghee is klaar!

Je ghee is klaar als je makkelijk de bodem van de pot kan zien. Ik weet het, op deze foto is dat misschien een beetje moeilijk te zien, maar in je eigen pot zal het meer dan duidelijk zijn als het klaar is, beloofd ???? Op dit punt zet ik de lege glazen potjes klaar, een trechter en wat koffiefilters. Je kan hier bv ook een kaasdoek gebruiken, maar die heb ik nu net niet in huis. Belangrijk is in elk geval dat je alle overgebleven proteïne en lactoserestjes die misschien nog kunnen ronddrijven filtert van het botervet, een koffiefilter vind ik zelf heel handig.

ghee4Stap 6: Giet de ghee over in de potjes.

Daar kan ik niet veel woorden aan vuil maken natuurlijk: leg de koffiefilters in de trechters, en giet de ghee over. De ghee loopt er heel langzaam doorheen, dus giet de ghee niet te snel. Ik heb hier een elektrisch vuur dat nog even warm blijft na het uitschakelen, dus ik zet mijn pot gewoon terug op dat vuur terwijl ik wacht tot de koffiefilters leeg zijn en ik nog wat kan verder gieten. Wees voorzichtig, want het vet is natuurlijk gloeiend heet!

ghee5Stap 7: Laat de ghee afkoelen

Ghee is heel stabiel, en hoeft niet per sé in de koelkast te staan. Ik laat de potten zelf afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan toch in de koelkast, zodat ze terug vast worden. De pot die in gebruik is, staat bij ons gewoonlijk gewoon op het aanrecht. Eenmaal afgekoeld en gestold ziet de ghee er ongeveer zo uit:

Stap 8: Koken maar!

Als het de eerste keer is dat je ghee gebruikt, dan zou ik je aanraden om te beginnen met een lekker stukje vlees of vis, zo komt de heerlijke smaak van de ghee het beste uit ????Smakelijk!