Mijn verhaal

De beslissing om te “beginnen aan kinderen” is er bij mij vrij plots gekomen. Het begon toen ik in januari het boek “Taking Charge of Your Fertility” kocht.

Niet om snel zwanger te worden, maar omdat ik wou stoppen met de Nuvaring – zonder met ongewenste babies te zitten. Het boek leert je hoe je van je eigen lichaam kan aflezen wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Dat kan je zien aan de hand van je lichaamstemperatuur, vaginavocht en de locatie van je baarmoederhals. Zélfs als je echt niet regelmatig bent. Het is best wel een gedoe, maar zou net zo betrouwbaar zijn als de “gewone” anticonceptiemiddelen.

Het boek legt uit hoe dat precies allemaal werkt en hoe je dat kan gebruiken om ongewenste zwangerschappen kan vermijden of om net snel zwanger te worden. Het is een vrij lijvig boek, omdat het ook in gaat op alle randgevallen (wat als je onregelmatig bent? de impact van stress? wat met borstvoeding? etc), maar leest wel heel erg vlot.

Of de methode heel efficiënt is in het vermijden van zwangerschappen kan ik niet uit eigen ervaring zeggen. Want… eenmaal de hormonen van de Nuvaring verdwenen waren uit mijn lijf, kregen andere hormonen de overhand!

OK, misschien heeft het daar helemaal niks mee te maken. Misschien ging mijn biologische moederklok ineens tikken, en wellicht heb ik me ook wat laten beïnvloeden doordat mijn beide schoonzussen tegelijk zwanger waren. In elk geval, plots wist ik: ik wil ook een baby!

Ik heb er een weekje over lopen denken, en het dan besproken met Gerrit. Gelukkig was hij ook meteen enthousiast (had ik eigenlijk niet verwacht) en begonnen we te plannen: kunnen we dat nu financieel en praktisch wel aan? Met 2 zelfstandigen in huis is dat niet echt vanzelfsprekend…

Midden maart hebben we dan echt beslist om ervoor te gaan (lang twijfelen doe ik niet aan ;-)) en einde juni deed ik mijn eerste positieve zwangerschapstest – best snel dus, gezien ik pas in januari gestopt ben met de Nuvaring en je lichaam dan vaak toch wat tijd nodig heeft om aan te passen – zeker na pakweg 12 jaar hormonen.

Gerrits reactie 🙂

Extra detail: in al mijn enthousiasme wou ik het goede nieuws snel vertellen aan Gerrit. Zijn reactie: “Maar?! Ik was net de kattenbak aan het legen… Ik heb stront in mijn handen!”. Woeps. Had ik niet gezien in al mijn haast natuurlijk… Woeps 🙂

Tot zover mijn persoonlijke relaas dus. Wat jij misschien vooral wil weten: hoe kan Paleo helpen om makkelijker en sneller zwanger te worden? En waar moet ik allemaal op letten? Daar ga ik nu met plezier dieper op in, en ik vertel je ook wat ik bij een volgende zwangerschap anders wil gaan doen.

Hoe kan je je lichaam voorbereiden op een zwangerschap?

Supplementen

Het makkelijkste dat je kan (en zou moeten) doen is beginnen met supplementeren. Algemeen wordt in België aanbevolen om te starten met foliumzuur zodra je weet dat je wil zwanger worden, maar dat vond ik persoonlijk niet genoeg, en ik heb gekozen voor een multivitamine (Nutreince) die ik nu nog steeds neem (op 17 weken).

Waarom ik gekozen heb voor Nutreince?

 • Eerst en vooral ben ik niet tuk op vele supplementen die je hier in de winkel/apotheek vindt, omdat ze veel onnodige en soms schadelijke vullingsmiddelen bevatten.
 • Vele supplementen bevatten vitaminen en mineralen in een vorm die ons lichaam eigenlijk niet goed kan verwerken.
 • Multivitamines bevatten soms vitaminen en mineralen die elkaar tegenwerken, wat de opname opnieuw verhindert. Nutreince bestaat uit 2 dosissen per dag die op die manier verdeeld zijn dat dit probleem vermeden wordt.
 • Ik heb nog geen genetische testen ondergaan, dus ik weet niet zeker of mijn lichaam de syntethische foliumzuur kan verwerken in een bruikbare vorm. Nutreince bevat voldoende folaat (de natuurlijke vorm) dat niet hoeft te worden omgezet. Ongeveer 30% van de Europese vrouwen zou een gendefect hebben waarbij deze omzetting niet vlot verloopt.
 • Deze multivitamine bevat de aanbevolen dosissen van bijna alle vitamines en mineralen die we kennen. Dat geeft me een stukje gemoedsrust voor de dagen dat ik weinig/ongezond gegeten heb in het eerste trimester. Het is natuurlijk nooit even goed als gewoon gezond eten, maar het geeft mij een geruststellend gevoel dat ik toch minstens dat al gehad heb.

Meer over Nutreince kan je vinden op hun website. Je kan het rechtstreeks daar bestellen, maar de verzendkosten zijn superhoog en je betaalt ook nog eens douanekosten. Ik bestel tegenwoordig bij Sabine van Paleo-Store.nl wat nog steeds niet goedkoop is (60€ per maand), maar ik vind het de prijs waard.

Is dit de allerbeste multivitamine die er bestaat? Dat kan ik niet garanderen, ik kan alleen maar voor mezelf spreken dat ik me er goed bij voel en blij ben met mijn keuze.

Wil jij liever enkel foliumzuur (of beter nog folaat) gebruiken? Hier vind je een lijst met glutenvrije supplementen.

Gezond eten

Deze spreekt redelijk voor zichzelf denk ik 🙂 Eten wat past bij je lichaam volgens de noden van je lichaam.

Voeding heeft een enorme impact op onze gezondheid én die van onze toekomstige kinderen.

Slechte genen of niet, met goede voeding kan je heel veel veranderen waardoor je genetische zwaktes veel minder belangrijk worden.

Vergeet niet: onze cellen zijn letterlijk gemaakt van wat wij eten. Je wordt wat je eet, heel letterlijk.

Als je gezond eet, dan heeft je lichaam alle bouwstenen voorradig om nieuwe cellen aan te maken, of oude cellen te herstellen of vervangen. Doe je dat niet, dan moet je lichaam z’n plan trekken. En je lichaam is erg inventief, dus dat kan het soms heel lang volhouden voor je merkt dat er iets foutloopt.

Maar nu je een kind op de wereld gaat zetten… wil je je baby niet alle kansen gunnen die je kan geven?

In aanloop naar de zwangerschap is het belangrijkste om zelf zo gezond mogelijk te worden zodat je lichaam helemaal klaar is voor de zwangerschap en dat zwanger worden zelf ook zo vlot mogelijk verloopt: een regelmatige eisprong, makkelijke innesteling, minder kans op miskramen. Minder misselijkheid kan ik niet garanderen helaas… (al heb ik er zelf geen last van gehad, ik prijs me gelukkig!)

Je kan hier erg ver in gaan (zie de boekentips onderaan deze blogpost), maar zelf ben ik eigenlijk gewoon 80/20 Paleo blijven eten in aanloop naar de zwangerschap – daar voel ik me gewoon goed bij en ik vond het prima zo.

Eet je nog niet Paleo? Dan kunnen de volgende items helpen om je vruchtbaarheid te verhogen:

 • Een dieet met veel koolhydraten en suikers (het gemiddelde Vlaamse/Nederlandse dieet dus) wordt geassocieerd met verlaagde vruchtbaarheid. Minder koolhydraten eten kan hier dus helpen. Niet zo weinig mogelijk, zeker niet, ergens tussen de 100-150 gram per dag is wellicht prima. Eet daarbij dan meer vetten/proteïnen en vooral ook meer groenten om te voorkomen dat je te caloriearm gaat eten.
 • Overgewicht wordt ook heel sterk geassocieerd met verlaagde vruchtbaarheid doordat overtollig vet vaak te veel oestrogeen produceert en overgewicht ook vaak samenhangt met insuline resistentie, twee factoren die de eisprong bemoeilijken. Afvallen kan dus helpen.
 • Beweeg meer (of minder)! Te veel zitten verhoogt de kans op onvruchtbaarheid, maar elk uur dat je wekelijks beweegt verlaagt je kans met 5%! Overdrijven is alleen ook niet goed, want excessief sporten geeft je lichaam ook stress… De kans op onvruchtbaarheid is 3,2 keer groter bij vrouwen die intens bewegen vergeleken met zetelhangers.
 • Vermijd transvetten (die je tegenwoordig nog vooral in bewerkte producten zoals koekjes enzo vindt) die insulineresistentie en ontstekingen bevorderen.
 • Zorg dat je veel Omega 3 vetten consumeert (vindt je vooral in vette vis) en beperkt je Omega 6 vetten (in geraffineerde oliën en soja)
 • Verzadigde vetten kunnen je helpen om je cyclus regelmatig te houden.
 • Zorg dat je gevarieerd eet en daarbij zeker voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt: met name vitamine B6, C, D, E, jodium, seleen en ijzer. Veel verschillende groenten, gezond vlees en vis, voldoende zon en dat met jodium verrijkt is (of zeewier) eten dus.

Of ga gewoon Paleo eten, dat vat het ook ongeveer wel samen 😉

Zon!

Het was natuurlijk het ideale seizoen, maar ik heb in de lente en zomer veel meer buiten gezeten in de zon dan anders, omdat ik graag zoveel mogelijk vitamine D wil opdoen, iets waar ik anders elke winter tekort van heb. Nu met de baby is dat dubbel zo belangrijk natuurlijk!

Lekker niks doen in het zonnetje was ook erg goed voor mijn stress niveau, ook zo’n werkpuntje van mij.

Stress

Ik ben van mezelf nogal een stresskonijn, vooral door mijn perfectionisme (en het financieel onzekere van zelfstandig zijn). Om zwanger te worden is dat verre van ideaal… Dat zit zo:

Wanneer je gestresseerd bent dan verhogen je cortisol niveaus. Af en toe is dat goed voor je lijf, maar chronisch is het erg schadelijk en heeft het een grote impact op je vruchtbaarheid. Cortisol wordt gemaakt van progesteron, waardoor je progesteron voorraad uitgeput raakt, en dat kan hormonale communicatie verstoren waardoor je cyclus onregelmatig wordt en eitjes niet goed rijpen.

Een tekort aan progesteron kan ook leiden tot oestrogeen dominantie wat een vaak voorkomende oorzaak is van PMS.

Wat zou ik bij een volgende zwangerschap anders doen?

 • Eerst wat kilo’s afvallen. Door de stress van het zelfstandig worden en eigen baas zijn ben ik in mijn eerste jaar zelfstandige zijn wat aangekomen. Ik heb me daarna vooral gefocust op gezond zijn en eten, en blij zijn met mezelf en niet op de kilo’s. Als ik het opnieuw kon doen, zou ik die er nu éérst afwerken. Gezonder voor de baby en voor mij. En makkelijker dat wellicht ook, zo tegen het einde van de zwangerschap zal elke kilo die ik moet meeslepen er wellicht teveel aan zijn 😉 Voorlopig gaat het met m’n gewicht wel goed overigens, ben nog steeds niks aangekomen hoewel ik al een cupmaat groter heb en mijn buik al enorm gegroeid is.
 • Meer van oma’s superfoods gaan eten: denk aan lever en ander orgaanvlees, bottenbouillon, gelatine, paté, gefermenteerde groenten, …
 • Testen. Ik ben meestal geen grote fan van testen, maar nu zou ik toch echt eens zo’n genetische test laten doen om te zien wie ik ben. Ok, zo’n testen staan nog relatief in hun kinderschoenen, maar er valt toch al veel uit te leren. En ook een uitgebreide gezondheidstest, zodat ik met een gerust hart kan zeggen dat ik helemaal gezond ben. De standaard bloedtesten zijn allemaal prima, maar meer geruststelling is altijd goed. Baby’s zijn een beetje zoals parasieten: ik ben er heel gerust in dat de baby alles uit mijn lijf zal halen dat het nodig heeft, maar zal er genoeg voorraad over zijn om mijn lijf gezond te houden? Ik doe mijn best natuurlijk 🙂
 • Geen gezondheidscoach zijn. OK, dit is niet helemaal waar, maar ik heb al heel vaak gehoord: “oh, jij bent bezig met gezondheid, super dan weet je wat het beste is voor je baby!” Ja, allemaal waar, maar dat geeft best wel wat stress en ik ben al zo’n perfectionist… Het zou denk ik soms makkelijker zijn als ik minder zou weten. Ach ja, ik heb me er al bij neergelegd natuurlijk, het zit gewoon in mij om overal het fijne van te willen weten. Zelfs als ik geen coach zou zijn, zou ik wellicht alle research doen…
 • Alle verzorgings- en schoonmaakmiddelen gaan vervangen door natuurlijke alternatieven. Een werkpuntje voor mij 🙂 Daar is het natuurlijk nog niet te laat voor nu!

Wat ik de volgende keer opnieuw zou doen?

Gewoon mijn gevoel volgen. Wij vrouwen (ik kan moeilijk voor mannen spreken hé) hebben een uitstekende intuïtie. Je kan overal 101 tegenstrijdige meningen over lezen. Wat je ook doet, er is altijd iemand die denkt dat je je lijf en je baby aan het vergiftigen bent. En perfect zijn bestaat toch niet. Dus ik ga de volgende keer gewoon opnieuw doen waar ik me goed bij voel, net zoals nu en verder niet te veel (proberen te) stressen.

Ik denk dat de mensen om mij heen soms een beetje zot komen van de informatie die ik rondspui, en misschien maken sommigen zich zelfs wat zorgen over hoeveel ik wil researchen, maar weet je wat, dat researchen maakt mij blij 🙂 En ik doe mijn best om niet te stressen over het gat tussen wat ik weet en wat ik doe. Wat ik doe is goed genoeg. Punt!

(en als mijn perfectionistische stresserende neuroot weer eens naar boven komt, dan leg ik hem dus heel snel het zwijgen op)

En nu is het aan jou 🙂

Wil jij ook zwanger worden en vond je deze blogpost interessant? Dan zou ik je vooral aanraden om zelf nog wat verder te gaan lezen, zo kan je zelf uitzoeken wat er bij jouw lijf en leven past. De conclusies die ik trek zijn niet noodzakelijk degene die jij ook zal zien, en da’s prima.

Aanbevolen boeken

Deze 3 boeken heb ik met plezier gelezen in de aanloop naar en in het eerste trimester van de zwangerschap.

De volgende twee boeken hebben niks te maken met Paleo (en geven soms ook echt advies waar ik het totaal niet mee eens ben), maar ik vond ze fijn om te lezen en heb er veel uit geleerd, zowel van hoe andere (toekomstige) mama’s het zien als wat ik kan gaan verwachten in de toekomst.

 • Mama worden – van de Mama Baas website. Fijn boek over de zwangerschap in het algemeen, met veel anekdotes.
 • Expecting Better (Emily Oster). Een boek dat heel veel zwangerschapsmythes weerlegt (of uitlegt) aan de hand van studies. Deze heeft me enorm geholpen om beslissingen te maken wat ik wel of niet eet tijdens de zwangerschap én ook om me heel veel minder zorgen te maken (soms ben ik nogal een stresskonijn ;-)). Dikke aanrader voor wie niet graag zomaar dingen gelooft en graag z’n eigen beslissingen neemt.

——————————————————————————–

In de volgende blogpost van deze reeks ga ik dieper in op het eerste trimester!
Ik overweeg ook om over de verschillende aspecten in deze blogposts aparte stukken te gaan schrijven, want er valt zoooo veel meer te vertellen, maar deze blogpost is nu al zo monsterlijk lang 🙂 Zijn er bepaalde aspecten waar je graag meer over wil weten? Laat dan zeker een reactie achter!

——————————————————————————–

Heb jij speciale dingen gedaan om je voor te bereiden op je zwangerschap? Vertel het me in de reacties!